"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Digital Historia, 7,5 hp

Engelskt namn: Digital History

Denna kursplan gäller: 2016-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 1IH075

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2015-11-10

Innehåll

Digitala verktyg, metoder och databaser har snabbt och dramatiskt förändrat de sätt på vilka historiker studerar det förflutna. Vi kan arbeta med massiva textsamlingar av miljontals böcker, studera den samlade produktionen av stora byråkratiska organisationer, visualisera komplexa rumsliga förändringar över korta och långa tidsperioder, eller kartlägga nätverk av relationer mellan historiska datapunkter, bara för att nämna några exempel. Med andra ord, historiska källmaterial, metoder och publiker blir nu alltmer integrerade med digitala medier.

Kursen ger en praktisk introduktion till viktiga metodologiska och teoretiska diskussioner och metoder i det framväxande internationella forskningsområdet digital historia, med en tydlig betoning på historikerns hantverk i den digitala tidsåldern. Som deltagare kommer du att få studera och analysera en rad digitala historieprojekt och problem på olika skalor, och diskutera hur och varför dessa projekt ser ut som de gör. Du kommer att göra detta i en lärandegemenskap av lärare och studiekamrater i vårt virtuella klassrum under tio veckor. På så sätt kommer vi att diskutera lämpliga metoder, gränserna för digitala metoder, vilka kunskaper och kompetenser som krävs, samt huvudgrunderna i projektbaserat arbete.

Ett gemensamt organiserat digitalt historieprojekt i samarbete med en extern organisation kommer att vara en central del av kursen. Vi kommer också att testa och utvärdera flera verktyg för digital analys och kommunikation för historiker, både individuellt och i grupp. Denna kurs är utformad för att ge användbara och överförbara kunskaper för studenter i alla historiska forskningsområden, eller närliggande områden.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Känna igen de viktigaste implikationerna av den digitala tidsåldern för historisk forskning
  • Ha kunskap om lämpliga och konkreta digitala verktyg och metoder för historisk forskning
  • Visa förtrogenhet med de tvärvetenskapliga forskningsområden som bedriver utveckling av digital historia

Färdigheter och förmåga

  • Klart och konsekvent diskutera och reflektera över kursinnehållet
  • Presentera kursuppgifter för en icke-akademisk allmänhet
  • Uppvisa praktisk förmåga med online-kommunikation och publiceringsverktyg

Bedömning och förhållningssätt

  • Visa fördjupad förståelse för utmaningarna med att presentera historiska källor och forskning i digitalt format
  • Kritiskt utvärdera de möjligheter och utmaningar som digitala verktyg och metoder medför för historisk forskning

Behörighetskrav

90 hp kurser i historia, idéhistoria, arkeologi eller Kandidatexamen om 180 hp, eller motsvarande. En A/5  och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker helt nätbaserat och innehåller bara asynkron kommunikation och interaktion. Den är uppdelad i fem moduler som behandlar kursens olika teman. Upplägget bygger på studenternas eget aktiva deltagande, i form av gruppdiskussioner och andra typer av interaktion kring materialet. En kursnätsida fungerar som lärplattform. Studenterna måste ha tillgång till en dator och en stabil internetuppkoppling.

 

Examination

Examinationen på kursen sker fortlöpande genom obligatoriskt aktivt deltagande i seminarier, forum och nätbaserade övningsuppgifter. Studenterna får poäng för fullgjorda individuella uppgifter varje vecka. Av totalt 100 möjliga poäng krävs 60 för Godkänd och 80 för Väl Godkänd.

Ordinarie provtillfälle anordnas i anslutning till undervisningen.

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie tillfället anordnas ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning till det ordinarie provtillfället. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande av del av kurs eller hel kurs ställs till Umeå universitet, Studentcentrum/Examina. Blankett för tillgodoräknande hittas via http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.