"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Antropocen - en världshistoria, 7,5 hp

Engelskt namn: The Anthropocene - A History of the World

Denna kursplan gäller: 2015-01-19 och tillsvidare

Kurskod: 1IH072

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2014-12-22

Innehåll

Idén om Antropocen – människans geologiska tidsålder - har fått stor spridning som ett sätt att beskriva hoptrasslingen av mänsklig verksamhet och den naturliga världen efter begreppets popularisering av Paul Crutzen 2000. Det är samtidigt en berättelse om relationen mellan människa och natur, folk och planeten, och ett argument om hur vi kom dit. Som sådant är det en kraftfull idé som förtjänar djupare eftertanke. Denna kurs undersöker kritiskt historien om idén från George Perkins Marsh sin bok Man and Nature (1864) fram till idag, hur idén utvecklats inom vetenskap och populärkultur, liksom idéns viktigaste påståenden om den långsiktiga effekten av mänskligheten på planeten, för att ge en djup förståelse för den vetenskapliga och kulturella bakgrunden till begreppet och dess inverkan på vetenskaplig kommunikation och politisk praktik.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
•    Visa kunskap om och förståelse av huvudsakliga teman, argument och kunskapsanspråk i Antropocen-debatten inom både naturvetenskap och kulturforskning.
•    Demonstrera kunskap om nyckelaktörerna i det interdisciplinära forskningssamhället som är aktiva i debatten om Antropocen.
•    Visa en förståelse av termen “wicked problems” och hur denna använts i moderna diskussioner om miljöförändringar

Färdighet och förmåga
•    På ett tydligt och sammanhängande vis diskutera och reflektera över kursinnehållet
•    Presentera egenvalda arbeten för en icke-akademisk publik på kursens webbplattform

Värderingsförmåga och förhållningssätt
•    Demonstrera en djupare förståelse av omfattningen och räckvidden av miljöförändringar i ett långt tidsperspektiv
•    Kritiskt analysera de motstridiga och komplementära disciplinära och ideologiska tillnärmningarna till Antropocen.

Behörighetskrav

90 hp kurser i historia, idéhistoria, arkeologi, eller miljövetenskap, eller Kandidatexamen om 180 hp, eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker helt nätbaserat och innehåller bara asynkron kommunikation och interaktion. Den är uppdelad i fem moduler som behandlar kursens olika texter. Upplägget bygger på studenternas eget aktiva deltagande, i form av gruppdiskussioner och andra typer av interaktion kring materialet. En kursnätsida på http://anthropocene.name fungerar som lärplattform. Studenterna måste ha tillgång till en dator och en stabil internetuppkoppling.

Examination

Kursen examineras fortlöpande i skriftlig form.
Ordinarie provtillfälle anordnas i anslutning till undervisningen.

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie tillfället anordnas ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning till det ordinarie provtillfället. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande av del av kurs eller hel kurs ställs till Umeå universitet, Studentcentrum/Examina. Blankett för tillgodoräknande hittas via http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.