"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Idéhistoriska klassiker, 7,5 hp

Engelskt namn: Classics in History of Science and Ideas

Denna kursplan gäller: 2010-11-08 och tillsvidare

Kurskod: 1IH060

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2010-06-24

Reviderad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2010-11-09

Innehåll

Kursen behandlar centrala arbeten inom idé- och lärdomshistoria och avser att ge en fördjupad förståelse i idéhistorisk historiografi samt i ämnets skilda traditioner. I samråd med ansvarig lärare väljer studenten att läsa ett antal idéhistoriska ”klassiker” som har haft stor betydelse för ämnets utveckling. Exempel på författare till sådana studier är Sarton, Lovejoy, Merton, Mumford, Kuhn, Skinner, Koselleck, Shapin och Schaffer, Said och Merchant.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten: - självständigt beskriva och diskutera vad som menas med idéhistoria - visa goda kunskaper i idéhistorisk historiografi - identifiera idéhistoriska problemställningar och kunna problematisera dessa i förhållande till andra historiska och vetenskapliga inriktningar samt analytiska kategorier som klass, kön och etnicitet - ha god förmåga att sammanställa och presentera resultat från självständigt arbete under kursen.

Behörighetskrav

Kandidatexamen (180 högskolepoäng) eller 90 högskolepoäng i idéhistoria. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av en läskurs under handledning av en lärare.

Examination

Kursen examineras genom skriftliga/muntliga redovisningar av den utvalda litteraturen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. TILLGODORÄKNANDE Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.