Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2025-01-27
Innehåll
Kursen behandlar teknisk förändring och teknikens roll i det moderna samhället sett ur ett idé- och teknikhistoriskt perspektiv.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs förväntas studenten:
Kunskap och förståelse
Övergripande kunna redogöra för huvuddragen i teknikens idéhistoriska utveckling.
Övergripande kunna redogöra för de olika kunskapstraditioner och drivkrafter som legat till grund för teknisk förändring.
Färdighet och förmåga
Uppvisa förmåga att självständigt analysera och sammanfatta facklitteratur, vetenskapliga artiklar och annat kursmaterial
Visa förmåga att diskutera och reflektera över teknikorienterade idéhistoriska teman.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Uppvisa förmåga att analysera och värdera sambandet mellan vetenskap, teknik, kultur och industriell utveckling under de senaste två århundradena.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen är nätbaserad och bedrivs i form av föreläsningar, skrivuppgifter, seminarier och en hög grad av individuella självstudier. Tillgång till dator och en god internetuppkoppling är en förutsättning för deltagande i kursen. Kursen ges via universitetets lärplattform. All undervisning sker asynkront och förutsätter inte att studenter deltar vid ett visst klockslag.
Examination
Kursen examineras individuellt genom deltagande i obligatoriska seminarier och genom inlämning av en skriftlig uppgift. Seminarier bedöms enligt betygsskalan U och G, medan skrivuppgiften betygsätts med U, G eller VG. Om studenten ej deltar vid obligatoriska seminarier finns en möjlighet till komplettering enligt instruktion från kursansvarig lärare.
Ordinarie provtillfällen anordnas i anslutning till undervisningen. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie tillfället anordnas ett omprov inom två månader från det att resultaten från ordinarie prov meddelats studenterna. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Litteratur
Giltig från:
2025 vecka 4
Till seminarierna tilldelas artiklar och bokkapitel av läraren. För den examinerande slutuppgiften presenteras en lista med valbara böcker vid kursens början