"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Medeltida idéliv, 7,5 hp

Engelskt namn: Medieval Ideas

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 1IH027

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-11-20

Innehåll

Kursen behandlar det europeiska medeltida idélivets förutsättningar samt kulturmötena mellan Bysans och Rom samt mellan kristendom, judendom och islam. Både utifrån källtexter, skilda tolkningar av dessa texter samt översiktliga beskrivningar av den aktuella tiden fördjupas och problematiseras bilden av epoken. Upplägget av undervisningen avser härigenom att ge studenterna utvecklade färdigheter i att analysera källtexter och förhålla dessa till olika infallsvinklar.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten: - ha en fördjupad och problematiserad kunskap om europeiskt medeltida idéliv, - kunna analysera och jämföra källtexter med olika tolkningar av densamma, - kunna analysera en längre källtext och aktivt förhålla den till olika tolkningar och beskrivningar av samtiden.

Behörighetskrav

Univ: Idéhistoria A, 30hp eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och gruppövningar.

Examination

Kursen examineras fortlöpande inom ramen för undervisningen och förutsätter aktivt deltagande på seminarier, samt en fördjupningsuppgift med en jämförande analys det aktuella epokbegreppet. För de studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning till detta. Uppsatsmoment examineras normalt en gång per läsår. Varje prov bedöms med någon av betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. TILLGODORÄKNANDE Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.