"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samhällsvetenskap, politik, medier, 7,5 hp

Engelskt namn: Social Science, Policy and Media in Historical Perspective

Denna kursplan gäller: 2008-01-14 och tillsvidare

Kurskod: 1IH021

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-01-08

Innehåll

Samhällsvetenskaperna intar en central och grundläggande roll i dagens moderna samhälle. Genom sitt inflytande på bland annat politiken, medierna och näringslivet har dess förklaringsmodeller bidragit till att forma vår förståelse av både omvärlden och oss själva, och därmed även påverkat samhällsutvecklingen i stort. Samtidigt är samhällsvetenskaperna inskrivna i ett större socialt, politiskt och institutionellt sammanhang vilket präglar och har präglat den kunskap som produceras. Kursen behandlar denna samhällsvetenskapernas intrikata samhällsroll ur ett tvärvetenskapligt - idéhistoriskt, sociologiskt och utbildningsvetenskapligt - perspektiv. Kursens fokus ligger på den ömsesidiga relationen mellan samhällsvetenskaperna och det omgivande samhället. Tematiskt uppmärksammas, i anslutning till nyare internationell och pågående forskning, bl.a. samhällsvetenskapernas geopolitiska och genushistoriska aspekter, den forskningspolitiska och vetenskapssociologiska kontexten samt konstruktionen och förmedlingen av sociala problem. Kursen är fakultetsöverskridande och vänder sig i första hand till avancerade studenter i historiska och samhällsvetenskapliga ämnen samt lärare i samhällskunskap, men även internationella och övriga studenter på avancerad nivå. Undervisningen sker i form av introducerande föreläsningar, tematiskt fördjupande textseminarier, handledning och individuella redovisningsuppgifter. All kurslitteratur är på engelska och även undervisningen kan komma att hållas på engelska om det anses motiverat. Den avslutande redovisningsuppgiften väljs i samråd med undervisande lärare. Uppgiften, som också kan ges en didaktisk inriktning, utgör en praktisk övning i vetenskaplig presentation.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas den studerande: - ha tillägnat sig en fördjupad förståelse av och kunna kritiskt reflektera över samhällsvetenskapernas historia och samhällsroll ur ett såväl västerländskt som globalt perspektiv. - kunna redogöra för och kritiskt reflektera över samhällsvetenskapernas forskningspolitiska och vetenskapssociologiska aspekter. - kunna redogöra för och problematisera några aspekter av relationen mellan sociala problem och samhällsvetenskap, politik och media. - ha praktiskt uppövat sin färdighet att presentera och förmedla vetenskapliga resultat.

Behörighetskrav

Univ:180 hp eller Idéhistoria C eller motsv

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av introducerande föreläsningar, lärarledda textseminarier, handledning och praktiska övnings- och redovisningsuppgifter. Den studerande förutsätts delta aktivt i seminarierna. I kursen ingår skriftliga och muntliga redovisningsuppgifter rörande såväl gemensam som individuellt fördjupande litteratur. I slutredovisningen ingår även en praktisk övning i vetenskaplig presentation.

Examination

Kursen examineras genom dels aktivt deltagande vid seminarierna, dels en slutredovisningsuppgift som bestäms i samråd med undervisande lärare. Examinationen sker både skriftligt och muntligt. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. TILLGODORÄKNANDE Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Övriga föreskrifter

Kursen kan bland annat ingå som en del i en magister- eller masterexamen i idéhistoria.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.