"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Perspektiv på vetenskapshistorien, 7,5 hp

Engelskt namn: Perspectives on History of Science

Denna kursplan gäller: 2008-01-14 och tillsvidare

Kurskod: 1IH018

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-01-08

Innehåll

Kursen behandlar vetenskaplig kunskap som en produkt av mänsklig kultur och som en del av samhället. Intresset riktas både mot vetenskapens idémässiga och teoretiska dimensioner och mot vetenskapens och forskarnas sociala och materiella praktiker. Kursen behandlar vidare frågor om forskares identitetsskapande och kommunikationsmönster, vetenskapens beroende av laboratorier och annan teknik, det vetenskapliga språkets retorik, kopplingen mellan vetenskap och samhällsproblem samt relationerna mellan vetenskap och andra kulturutryck, såsom massmedier och politik. Under kursen kommer kursdeltagarna, med hjälp av teoretiska perspektiv från olika inriktningar inom vetenskapsstudierna, att lära sig analysera vetenskap som en kulturell företeelse.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten: - självständigt kunna beskriva och diskutera centrala teorier inom vetenskapsstudierna - ha en fördjupad förståelse av vetenskap som kulturell företeelse - kunna problematisera vetenskaplig retorik - kunna identifiera gränsdragningar mellan vetenskap och annan verksamhet - visa goda kunskaper i analytisk förmåga

Behörighetskrav

Univ:180 hp eller Idéhistoria C eller motsv

Undervisningens upplägg

Efter kursintroduktion sker undervisningen i form av seminarier och individuella och/eller gruppvisa träffar med ansvarig lärare. Ett studiebesök vid en framstående naturvetenskaplig miljö ingår. Den studerande förutsätts även deltaga aktivt i forskarseminariet i idéhistoria under det att kursen pågår.

Examination

Examinationen består av löpande seminarier om och skriftliga redovisningar av den teoretiskt inriktade litteraturen. Varje kursdeltagare ansvarar för att muntligen och skriftligen presentera en av källtexterna. TILLGODORÄKNANDE Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå som en del i en masterexamen i idéhistoria.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.