Kursen ger en historisk bakgrund till dagens Spa-verksamhet, en introduktion till hälsotänkandets och kurortsverksamhetens framväxt och utveckling från äldre tid fram till idag. Den ger en bredare förståelse för de allmänna idéer och förhållningssätt som har haft betydelse för föreställningar om hälsa och hälsobringande behandlingar i dagens moderna samhälle. Kursen behandlar sådant som religiösa, filosofiska och etiska tänkesätt kring hälsobegreppet men ger även viss medicinhistorisk bakgrundsteckning. Den moderna Spa-verksamhetens föregångare, liksom utvecklingen av "alternativa behandlingar" behandlas. Genomgående kommer hälsotänkandet och de praktiker det gett upphov till att problematiseras utifrån synen på kropp, kön, klass och ålder.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten:
- övergripande kunna beskriva den historiska bakgrunden till dagens Spa-verksamhet.
- ha kännedom om de allmänna idéer och förhållningssätt som har haft betydelse för föreställningar om hälsa och hälsobringande behandlingar i dagens moderna samhälle.
- ha kännedom om hur ett hälsotänkande kan problematiseras utifrån kropp, kön, klass och ålder.
- övergripande kunna beskriva religiösa, filosofiska och etiska tänkesätt kring hälsobegreppet och ge en översiktlig medicinhistorisk bakgrundsteckning.
- ha kännedom om källtextanalysen som metod.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Inslag med obligatorisk närvaro förekommer.
Examination
Examinationen består av seminarier samt av en skriftlig examination.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie tillfället anordnas ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning till kursen.
Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
Vid examinationen ges något av betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd.
Den som godkänts i prov får ej undergå prövning till högre betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.