"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Katastrofer och undergångsstämningar:rädslans idéhistoria, 7,5 hp

Engelskt namn: Catastrophies and Senses of Doom:The Intellectual History of Fear

Denna kursplan gäller: 2008-01-14 och tillsvidare

Kurskod: 1IH011

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: humanistisk fakultetsnämnd, 2008-01-14

Innehåll

Kursen belyser översiktligt hur naturkatastrofer, epidemier, resursbrist, miljöförstöring och teknologiska kollapser har uppmärksammats och tolkats i västerlandet från 1500-talet fram till idag. Under denna tidsperiod har synen på katastrofer förändrats radikalt, där inte minst formulerandet av framstegstanken och det vetenskapliga genombrottet var avgörande. Kursen tar även upp hur förståelsen av katastrofer övergått från en översinnlig till en vetenskaplig tolkningsram. Vidare skall risktänkandets historia, moderna undergångsteman och hur olika konkurrerande aktörer tolkat enskilda katastrofhändelser diskuteras. Genom att problematisera hur rädsla för hotande faror artikuleras, utifrån vilka perspektiv och positioner detta sker och vem/vad det är som ses som hotat, skall kursen ge en mångfacetterad beskrivning av katastrofernas och rädslans idéhistoria.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande: - ha kännedom om de allmänna idéer och förhållningssätt som har haft betydelse för hur synen på katastrofer har förändrats i det moderna samhället. - kunna övergripande beskriva olika historiska teorier och förklaringar till katastrofer. - ha kännedom om det moderna risktänkandets framväxt, liksom olika undergångsteman i det moderna samhället. - kunna förhålla sig kritiskt till hur katastrofhändelser tolkas och hur hotande risker artikuleras. - ha kännedom om källtextanalysen som idéhistorisk metod.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Inslag med obligatorisk närvaro förekommer.

Examination

Examinationen består av löpande seminarier samt av en skriftlig examination. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie tillfället anordnas ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning till kursen. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Vid examinationen ges något av betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning till högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.