"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Från vikingar till välfärd:Svensk idéhistoria under tusen år, 7,5 hp

Engelskt namn: From Vikings to Welfare:Swedish History of Science and Ideas During 1000 Years

Denna kursplan gäller: 2010-08-30 och tillsvidare

Kurskod: 1IH004

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-11-20

Reviderad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2010-09-14

Innehåll

Kursen ger en grundläggande orientering i världsbildens, vetenskapernas och livsåskådningarnas idéhistoria i Sverige från vikingatid till nutid. Bland de ämnen som behandlas märks den folkliga föreställningsvärlden, klosterliv och universitetsmiljöer, synsätt inom medicin, naturvetenskap och religion, pietism och svärmeri samt idéer bakom folkhemmet och det moderna Sveriges födelse. Några av de centrala gestalterna i den svenska idéhistorien uppmärksammas. Kursens uppläggning är kronologisk och återkommande är en belysning av samtidens stora frågor.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten: - övergripande kunna beskriva världsbildernas, vetenskapernas och livsåskådningarnas idéhistoria i Sverige från vikingatid till nutid. - övergripande kunna beskriva föreställningsvärldar, klosterliv och universitetsmiljöer, synsätt inom medicin, naturvetenskap och religion, pietism och svärmeri samt idéer bakom folkhemmet och det moderna Sveriges födelse. - ha kännedom om några centrala gestalter i den svenska idéhistorien. - ha kännedom om källtextanalysen som idéhistorisk metod.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Inslag med obligatorisk närvaro förekommer.

Examination

Examinationen består av hemskrivning och seminarier. Ordinarie provtillfälle anordnas i anslutning till undervisningen. Hemskrivningens omfattning är beroende av seminariedeltagandet. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie tillfället anordnas ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning till kursen. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Vid examinationen ges något av betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. TILLGODORÄKNANDE Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.