"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Matens och vinets historia, 7,5 hp

Engelskt namn: History of Food and Wine

Denna kursplan gäller: 2018-02-26 och tillsvidare

Kurskod: 1HI072

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Historia: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2018-01-23

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2018-03-01

Innehåll

När började vi äta med en gaffel? Vad åt kungar och drottningar till frukost? Vad åt bönderna? Varför är champagne så dyrt? Varför finns det så mycket hunger i en värld av överflöd? Matens och vinets historia är praktiskt taget historien om allting. Kursen behandlar ämnen som dessa: hur införandet av nya livsmedel (inklusive kryddor, vete, majs, potatis, kaffe, te, choklad, socker) förändrade globala handelsnät och konsumtionsvanor; mat som en plats för kulturellt utbyte och interaktion; livsmedel som uttryck och markörer för identiteter baserade på klass, rikedom, kön, nationalitet och grupptillhörighet; hur industrialisering, migration, ekonomisk kris och andra omvälvningar omvandlade livsmedelsproduktionen och konsumtionen; historien om matförsäljning, gastronomi och att äta ute på restaurang, historien om hungersnöd och överätande, vinproduktionens och vinkonsumtionens historia, samt framgångar och misslyckanden för de olika slags rörelser som velat reformera produktionen och konsumtionen av livsmedel.
 
Kursen fokuserar främst på västvärlden, men inkluderar även mat och produkter från andra delar av världen. Innehållsligt sträcker sig kursen över en lång tidsperiod, från jägar-samlarsamhället till "McDonald-generationen” på 2000-talet.

Kursen är en profilkurs vid Humanistiska fakulteten.

 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten visa:

Kunskap och förståelse:
• Kunskap om hur olika kulturer och traditioner har påverkat produktion av och handeln med mat och dryck.
• Kunskap om den dynamik och de faktorer som legat bakom produktionen, handeln och globaliseringen av mat och dryck.
• Kunskap om utvecklingen av mat- och vinproduktion, samt handeln med dessa produkter, i ett långt historiskt perspektiv.
• Kunskap om hur centrala begrepp som globalisering, hungersnöd, handel och jordbruksproduktion har definierats i historievetenskaplig forskning.

Färdighet och förmåga:
• Förmåga att kritiskt diskutera och värdera olika argument och belägg för en viss framställning av matens och vinets historia, speciellt i förhållande till frågor som rör produktion, kommersialisering och handel.
• Förmåga att kritiskt diskutera och värdera hur nyckelbegrepp så som svält, globalisering, handel och jordbruksproduktion, har definierats och hur dessa definitioner har motiverats.
• Förmåga att formulera sig tydligt i tal och skrift.

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
• Förmåga att självständigt formulera och analysera ett vetenskapligt problem i förhållande till kursens bredare tematik.

 

Behörighetskrav

90 hp kurser i ett ämne, inklusive ett examensarbete eller uppsats på minst 15 hp, eller en Kandidatexamen om 180 hp, eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av självständig läsning och analys av kurslitteraturen, strukturerad genom läsinstruktioner, filmade föreläsningar, instuderingsfrågor och seminarier. All undervisning, liksom examination, sker via kursens lärplattform.

Studenter måste ha tillgång till en dator, en webbkamera, ett headset med mikrofon, och en stabil internetuppkoppling. Grundläggande datorvana förutsätts.

Examination

Examinationen består av seminarier och individuella skriftliga och muntliga uppgifter som genomförs på engelska.

På kursen som helhet, ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). Slutbetyget på kursen är en sammanfattande bedömning av resultaten på alla ingående examinationer och beslutas först när alla obligatoriska delar är godkända. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov det finns en möjlighet att göra omprov inom två månader, samt ytterligare ett prov inom ett år, så kallat uppsamlingsprov.

Studerande som två gånger underkänt i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.

Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande av del av kurs eller hel kurs ställs till Umeå universitet, Studentcentrum/Examina. Blankett för tillgodoräknande hittas via http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

 

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 9

Food - a culinary history
Sonnenfeld Albert, Montanari Massimo
Columbia University Press : 2013 : 624 sidor :
ISBN: 978-0-231-11155-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Schlosser Eric
Fast food nation : the dark side of the all-American meal
New York : HarperCollins : 2002. : 383 p. :
ISBN: 0-06-093845-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Mintz Sidney Wilfred
Sweetness and power : the place of sugar in modern history
New York : Penguin : 1986 : 274 s. :
ISBN: 0-14-009233-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tillkommer ett urval av artiklar