Kursen behandlar olika historiska perspektiv på manlighet från antiken till modern tid. Kursen innehåller dels en historiografisk överblick av centrala verk, och dels en bred bild av de senaste rönen inom både svensk och internationell forskning. Utöver den empiriska och analytiska delen rymmer kursen även ett flertal teoretiska aspekter på manlighet, som möjliggör problematiseringar och kritiska läsningar av genusforskning i allmänhet och maskulinitetsforskning i synnerhet.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten:
- känna till hur studier av manlighet har utvecklats inom historisk forskning under de senaste decennierna
- ha en förståelse för hur olika teoretiska perspektiv har konkurrerat med och kompletterat varandra i den historiska forskningen om manligheter
- ha fördjupade kunskaper om centrala begrepp, samt förmåga att analysera deras teoretiska och metodologiska användbarhet och begränsningar.
- ha fördjupade kunskaper om hur manlighet har problematiserats och utvecklats i olika historiska kontexter och perioder relaterade till klass, ålder och etnicitet.
Behörighetskrav
Filosofie kandidatexamen med historia/idéhistoria som huvudämne, eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Kursen ges som läskurs med introducerande föreläsningar och examinerande seminarier samt möjlighet till ytterligare diskussionsseminarier.
Examination
Examinationen sker muntligen genom seminarium/diskussion av den obligatoriska litteraturen samt skriftligen genom inlämnade recensioner av den valfria litteraturen.
Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.