Kursen behandlar kvinnors roll som maktutövare under 1500- 1600- och 1700-talen. Såväl formella som informella maktstrukturer tas upp och i fokus står frågan vilken betydelse kvinnor hade för maktbyggnad och maktutövning. Det betyder också att betydelsen av genus i förhållande till maktbyggnad och maktutövning problematiseras. Kvinnors roll i och utanför hushållet har länge diskuterats av forskare och några av de senaste rönen rörande svensk och europeisk forskning fungerar som kurslitteratur.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten:
- ha fördjupade kunskaper om maktrelationer, maktuppbyggnad och maktutövning under tidigmodern tid.
- ha kunskaper om vilken betydelse kön eller genus hade för maktrelationer, maktuppbyggnad och maktutövning under tidigmodern tid.
- ha fördjupade kunskaper om kvinnors roll i formella och informella maktstrukturer under perioden.
- ha fördjupade kunskaper om vilka faktorer som möjliggjort respektive hindrat kvinnor att delta i maktutövning under perioden.
- kunna beskriva förändringar i kvinnors möjligheter att delta i maktutövning under perioden, samt dess orsaker
Behörighetskrav
Univ:Historia
C eller motsvarande.
En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges i form av seminarier och övningar. Obligatorisk närvaro gäller vid seminarier och övningar om inte annat uttryckligen anges.
Examination
Examination sker skriftligen och muntligen. Vid delexaminationer som seminarier och övningar ges betygen U och G, medan skriftlig eller muntlig tentamen betygssätts med U,G,VG. Varje moment betygsätts med U,G,VG. Betyget på ett moment utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla prov är godkända och obligatoriska moment genomförda.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provet anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte undergå prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
2008-01-23
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.