Engelskt namn: History AB
Denna kursplan gäller: 2013-09-02 och tillsvidare
Kurskod: 1HI014
Högskolepoäng: 60
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Historia: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-06-17
Reviderad av: Jonas Nilsson, 2013-06-25
Kursen innehåller 8 moment.
A-delen (4 moment)
I kurstillfällen som är förlagda till campus ingår obligatorisk bibliotekskunskap.
Moment 1: Äldre historia (7,5 hp)
Inledningsvis behandlas de grundläggande villkoren för civilisationers uppkomst varvid ett globalt, komparativt perspektiv anläggs, där olika förutsättningar för samhällsutveckling och statsgrundande diskuteras. I detta moment ges en översikt av samhälls- och kulturutvecklingen inom de främreorientaliska och asiatiska högkulturerna. De antika kulturerna och det antika kulturarvet behandlas ingående liksom det feodala samhällets framväxt och det nya Europas födelse. I nordisk historia behandlas vikingatiden, ländernas enande och kristnande i ett komparativt perspektiv. Metodövningar ingår.
Moment 2: Tidigmodern historia (7,5 hp)
Översiktligt studium av den ekonomiska, sociala och politiska utvecklingen från senmedeltid till 1789. Följande områden behandlas: Det feodala samhällets tillbakagång, relationerna kyrka - stat, renässans och humanism, nationalstaternas, den starka centralmaktens och absolutismens framväxt, de geografiska upptäckterna och deras betydelse, upplysningen och den vetenskapliga revolutionen. Den nordiska historien studeras i relation till utvecklingen på kontinenten. I svensk historia behandlas bl a framväxten av en statsapparat och ett socialt differentierat samhälle, befolknings- och bebyggelsehistoria under medeltiden, formandet av nationalstaten, stormaktstidens samhällsutveckling mot bakgrund av de långvariga krigen, frihetstidens samhällsstruktur. Metodövningar ingår.
Moment 3: Modern historia (7,5 hp)
Översiktligt studium av den politiska och sociala utvecklingen från 1789 och fram till det första världskriget. Härvid behandlas den industriella revolutionens sociala och politiska följder, nationalismen och dess betydelse för utvecklingen i Europa under 1800-talet, revolutioner och revolutionsförsök under 1800-talet, kolonialväldenas och den moderna imperialismens framväxt. I nordisk historia uppmärksammas skandinavismen, Finlands ställning inom det ryska väldet, den svensk-norska unionen. I svensk historia studeras bl a den demografiska utvecklingen under 1800-talet och dess ekonomiska, sociala och politiska konsekvenser, övergången från stånds- till klassamhälle, migrationen och folkrörelsernas framväxt. Metodövningar ingår.
Moment 4: Samtidshistoria (7,5 hp)
Huvuddragen av utvecklingen från första världskriget och fram till idag med inriktning på ekonomiska, sociala och politiska förändringar. Första och andra världskrigets utbrott, mellankrigstiden och kalla krigets utbrott behandlas i ett komparativt perspektiv. När det gäller svensk 1900-talshistoria behandlas problem kring det demokratiska genombrottet och minoritetsparlamentarismens tid, framväxten av välfärdsstaten som ideologi och verklighet och efterkrigstidens inrikespolitik. Metodövningar ingår.
B-delen
Termin 2 innehåller fyra moment varav tre är tematiska och ett är ett uppsatsmoment:
Moment 5: Metod, teori och uppsats (7,5p)
Därutöver läser de studerande tre av följande sju temamoment
Kulturhistoria (7,5p)
Internationell politisk historia (7,5p)
Militärhistoria (7,5p)
Socialhistoria (7,5p)
Nordens historia (7,5p)
Genushistoria (7,5p)
Vardagslivets historia (7,5p)
Varje termin ges undervisning på tre av dessa moment.
Två av temamomenten kan bytas ut mot fristående fördjupningskurser som ges inom historieämnet vid institutionen. Vilka dessa är framgår av respektive kursplaner.
Inom varje tematiskt moment diskuteras olika historiska perspektiv som dels ska erbjuda fördjupade kunskaper om historiska händelser och förlopp, dels ökad förmåga till analys av historiska processer. Kursen ger också kunskaper om hur olika perspektiv påverkar bilden av det förflutna. De studerande ska vidare ges färdighet i att insamla, bearbeta och kritiskt värdera historiska fakta och historiska källor. Detta sker i huvudsak i anslutning till författandet av en historievetenskaplig uppsats. Uppsatsmomentet innehåller en genomgång av de vanligaste teorier som historiker använt/använder och hur dessa påverkat/påverkar historieskrivningen. Här ges även en fördjupad orientering i kvantitativa och kvalitativa metoder som är vanliga inom dagens historieforskning.
Varje student ska författa och vid seminarium ventilera en kort (ca 15-20 sidor), dokumenterad framställning om ett begränsat historiskt problem. Uppsatsskrivandet syftar till att ge studenten konkret kunskap om forskningsmetoder och källmaterial. Studenten presenteras alternativa uppsatsämnesområden och får sedan möjlighet att önska inom vilket hon/han vill skriva sitt arbete. Vilka dessa ämnesområden är varierar från termin till termin. Närmare information om vilka ämnesområden som ges erhålls vid kursstarten.
A-delen, moment 1-4
Kunskap och förståelse
- visa grundläggande kunskaper om den historiska utvecklingen från de första civilisationerna fram till våra dagar med avseende på politisk, social, kulturell och ekonomisk förändring.
- visa kunskap om centrala begrepp av betydelse för historisk förståelse
- visa grundläggande förståelse för olika historiska perspektiv och olika historiesyner
- visa grundläggande förståelse för historievetenskaplig metod och vad ett historievetenskapligt förhållningssätt innebär
Färdighet och förmåga
- att på ett enkelt sätt kunna analysera historiska problem och historisk förändring
- att kunna genomföra historiska jämförelser
- att kunna praktisera historisk metod (källkritik)
- att kunna formulera och förmedla sina kunskaper väl i tal och skrift.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- kunna anlägga ett historievetenskapligt förhållningssätt
- kunna se olika ideologiska och etiska dimensioner i historieämnet
- på olika sätt kunna reflektera över historieämnets legitimitet och den roll som historieämnet har för att öka förståelsen för nutida problem
B-delen, moment 5-8
För godkänt på momenten 5-8 ska studenten:
Kunskap och förståelse
- ha fördjupade kunskaper om historiska händelser och förlopp
- ha fördjupade kunskaper om och överblick över centrala begrepp, teorier och problem inom historieämnet
- ha fördjupad förståelse för hur olika perspektiv påverkar bilden av det förflutna.
Färdigheter och förmåga
- ha förmåga till analys av historiska processer.
- kunna insamla, bearbeta och kritiskt värdera historiska källor.
- ha visat tillfredsställande språklig färdighet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- kunna kritiskt granska och värdera historisk facklitteratur
- kunna kritiskt granska och värdera medstudenters historiska arbeten
A-delen, moment 1-4
Undervisningen består av föreläsningar, lektioner, seminarier och gruppövningar. De studerande organiseras under första momentet i studiegrupper som både får arbeta under eget ansvar och under lärares medverkan.
B-delen, moment 5-8
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och handledning. Om kursen ges som internetkurs kan undervisningen bestå av nätbaserade presentationer, seminarier, diskussioner och övningar.
Under kursen tillämpas olika examinationsformer. Examinationsformer som används på A-delen är skrivsalstentamen, muntlig tentamen, seminarier, rapportskrivning, muntliga presentationsövningar, skriftliga inlämningsuppgifter. På kursen ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. På varje moment ges ett av betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. Student som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg för honom eller henne. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. För betyget godkänd som slutbetyg på kursen Historia AB (60 hp) krävs minst betyget godkänd på samtliga moment som ingår i kursen. För betyget väl godkänd som slutbetyg på hela kursen krävs betyget väl godkänd på moment omfattande ett totalt poängantal av 45, varav 7,5 måste vara uppsatsmoment.
Examinationen på de tre tematiska momenten på B-delen, mom 4-7 sker muntligt och/eller skriftligt. Med muntlig examination avses exempelvis muntlig tentamen, muntliga redovisningar eller seminarier. Med skriftlig examination avses exempelvis skrivsalstentamen, hemtentamen eller rapportskrivning. Uppsatsmomentet examineras genom bedömning av uppsatsen, oppositionen och insatserna under seminariebehandlingen av uppsatserna. Om kursen ges som nätkurs sker oppositionen skriftligt. Ordinarie provtillfälle anordnas i anslutning till undervisningen. För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle, anordnas ytterligare provtillfälle i nära anslutning. Undantag från detta är uppsatsseminariet på moment 1. För student som underkänts och måste delta i nytt seminarium blir nästa ordinarie tillfälle då kursen ges igen nästkommande termin. I undantagsfall kan extra omseminarium arrangeras tidigare.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.