"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Bilden av den andre, 7,5 hp

Engelskt namn: Images of the Other

Denna kursplan gäller: 2016-07-04 till 2020-03-08 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1HI013

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Historia: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-06-13

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2016-06-07

Innehåll

Kursen ger både ett idéhistoriskt och ett historiskt perspektiv på relationen mellan majoriteter och minoriteter i 1800- och 1900-talens Europa. I centrum för momentet står studiet av olika typer av rasistiskt tänkande som islamofobi och antisemitism, samt homofobi och andra typer av social stigmatisering. Också relationen mellan samer och de nordiska länderna kommer att behandlas. Med dessa exempel som utgångspunkt problematiseras hur närvaron av "de andra" bidrar till att skapa den moderna västvärldens självbild. Men också motsatsen: hur påverkas minoriteters självbild i mötet med den normgivande majoriteten och vilken bild har man av det samhälle man lever i, till exempel i ett muslimskt perspektiv. Frågor som rör rasbiologi, rasideologi, kulturrasism och etnokulturalism diskuteras också, liksom hur synen på minoriteter förändrats under det senaste seklet fram till våra dagar.

Kursen syftar till att öka studentens kunskap om hur bilden av den andre konstruerats i ett historiskt perspektiv, vilken betydelse detta haft för relationen mellan olika samhällsgrupper och vilka uttryck det tagit sig ideologiskt, socialt och politiskt. Metodövningar och olika typer av seminarier ingår.
 
 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten:
- övergripande kunna beskriva olika typer av rasistiskt tänkande som islamofobi och
antisemitism, samt homofobi och andra typer av social stigmatisering.
- ha kännedom om hur föreställningar om "de andra" bidrar till att skapa den moderna
västvärldens självbild.
- ha kännedom om hur minoriteters självbild påverkas i mötet med den normgivande
majoriteten och vilken bild man får av det samhälle man lever i.
- övergripande kunna beskriva hur synen på minoriteter förändrats under det senaste
seklet fram till våra dagar.
- ha utvecklat en grundläggande förståelse för historieämnets innehåll, centrala perspektiv och vetenskapliga tradition.
- kunna använda och förstå enklare källkritiska perspektiv.
- ha visat förmåga till grundläggande historisk källtextanalys.
 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och övningar. Obligatorisk närvaro gäller vid seminarier och övningar om inte annat uttryckligen anges.

Examination

Examination sker skriftligen och muntligen. Vid delexaminationer som seminarier och övningar ges betygen U och G, medan skriftlig eller muntlig tentamen betygssätts med U, G, VG. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla prov är godkända och obligatoriska moment genomförda.

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provet anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte undergå prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.

Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87  Umeå.
 
 

Litteratur