Kursen innehåller två kronologiska moment. Studenten väljer själv vilka två av följande tre:
Moment 1: Perspektiv på den tidigmoderna historien: 1500-1800 (7,5 hp)
Moment 2: Perspektiv på den moderna historien: 1800-talet. (7,5 hp)
Moment 3: Perspektiv på den samtida historien: 1900-talet (7,5 hp)
Inom varje kronologiskt moment fördjupar sig studenten inom ett tematiskt problemområde för att på så sätt få dels fördjupade kunskaper om historiska händelser och förlopp, dels ökad förmåga till analys av historiska processer. Kursen ger också kunskaper om hur olika perspektiv påverkar bilden av det förflutna.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten:
- ha fördjupade kunskaper om historiska händelser och förlopp
- ha förmåga till analys av historiska processer.
- ha förståelse för hur olika perspektiv påverkar bilden av det förflutna.
- kunna kritiskt värdera historisk facklitteratur.
- ha visat tillfredsställande språklig färdighet.
Behörighetskrav
Univ:Historia A 30 högskolepoäng eller motsv
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och handledning. Obligatorisk närvaro gäller vid seminarier. Föreläsningar kan vara obligatoriska om detta anges i schema.
Examination
Examinationen på de kronologiska momenten sker muntligt och skriftligt. Med muntlig examination avses exempelvis muntlig tentamen, muntliga redovisningar eller seminarier. Med skriftlig examination avses exempelvis skrivsalstentamen, hemtentamen eller rapportskrivning. Ordinarie provtillfälle anordnas i anslutning till undervisningen. För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle, anordnas ytterligare provtillfälle i nära anslutning.
På varje moment ges ett av betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. Student som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg för honom eller henne. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
För betyget Godkänd som slutbetyg på kursen krävs godkänd på samtliga moment som ingår i kursen. För betyget Väl godkänd som slutbetyg på hela kursen krävs betyget väl godkänd på moment omfattande ett totalt poängantal av 7,5.
TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.