"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Historia A3, 7,5 hp

Engelskt namn: History A3

Denna kursplan gäller: 2013-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 1HI003

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Historia: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-06-13

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2013-10-07

Innehåll

Översiktligt studium av den politiska och sociala utvecklingen från 1789 och fram till det första världskriget. Härvid behandlas den industriella revolutionens sociala och politiska följder, nationalismen och dess betydelse för utvecklingen i Europa under 1800-talet, revolutioner och revolutionsförsök under 1800-talet, kolonialväldenas och den moderna imperialismens framväxt. I nordisk historia uppmärksammas skandinavismen, Finlands ställning inom det ryska väldet, den svensk-norska unionen. I svensk historia studeras bl a den demografiska utvecklingen under 1800-talet och dess ekonomiska, sociala och politiska konsekvenser, övergången från stånds- till klassamhälle, migrationen och folkrörelsernas framväxt.
Metodövningar ingår.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten:
- översiktligt kunna beskriva av den politiska och sociala utvecklingen i Europa från 1789 och fram till det första världskriget.
- översiktligt kunna beskriva den industriella revolutionens sociala och politiska följder, nationalismen och dess betydelse för utvecklingen i Europa under 1800-talet, revolutioner och revolutionsförsök under 1800-talet.
- översiktligt kunna beskriva kolonialväldenas och den moderna imperialismens framväxt.
- översiktligt kunna beskriva skandinavismen, Finlands ställning inom det ryska väldet, den svensk-norska unionen.
- översiktligt kunna beskriva den demografiska utvecklingen i Sverige under 1800-talet och dess ekonomiska, sociala och politiska konsekvenser.
- kunna tillämpa källkritik på momentets övningstexter.

Behörighetskrav

Historia A, Samhällskunskap A. Eller: Historia 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 1/A1)

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, lektioner och seminarier.

Examination

Examinationen sker muntligt och skriftligt. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provet anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Varje moment bedöms med någon av betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Examinationen är uppdelad i tre prov om 3 hp, 3 hp och 1,5 hp.
Den som godkänts i prov får inte undergå prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.

För betyget godkänd som slutbetyg på kursen krävs betyget godkänd på alla prov som ingår i kursen. För betyget väl godkänd som slutbetyg på hela kursen krävs betyget väl godkänd på minst 5,5 hp (minst 70% av kursen).

TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Övriga föreskrifter

Obligatorisk närvaro vid seminarier, gruppövningar och examinationsseminarier samt vid introduktionen till momentet. För distanskurser gäller obligatorisk närvaro vid kursträffarna.

Utvärdering sker i slutet av kursen. Den sker muntligt och skriftligt.
Den som läst denna kurs kan komplettera med äldre historia (A1, 7,5 hp), tidigmodern historia (A2, 7,5 hp) och samtidshistoria (A4, 7,5 hp) för att erhålla en hel A-kurs i historia.

Kursen kan ej ingå i examen tillsammans med Historia A.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.