"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Franska B med allmän inriktning, 30 hp

Engelskt namn: French B

Denna kursplan gäller: 2018-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 1FR008

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Franska: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-06-27

Reviderad av: Studierektor för Institutionen för språkstudier, 2018-10-17

Innehåll

I kursen ingår:

  • fortsatta studier av fransk grammatik med fördjupad språkfärdighetsträning i form av översättning och med fokus på språklig korrekthet och medvetenhet om idiomatiskt språkbruk;
  •  utökad muntlig färdighetsträning och hörförståelse;
  • breddad teoretisk skolning i modern språk- och litteraturvetenskap med inriktning på franska;
  • träning i att inta ett vetenskapligt förhållningssätt såväl vid tolkning av texter som vid egen skriftlig produktion;
  • fördjupade studier av kultur- och samhällsyttringar i den fransktalande världen
  • språkhistoria med inriktning på franska;
  • fördjupad träning i att använda hjälpmedel (t.ex. ordböcker, grammatikor, läromedel och internet)
  • träning i att inta en prövande hållning till informationssökning
  • träning i att hantera källor på allmänt vedertaget sätt;

Allsidig språkfärdighetsträning ingår i alla moment.

Kursen består av två områden som i sin tur är indelade i moment:

Område 1. Fransk språkvetenskap och språkfärdighet, 15 hp a) Språkhistoria, 3 hp b) Lingvistik, 2 hp c) Fransk grammatik, 3 hp d) Översättning, 3 hp e) Uppsats, 2 hp f) Muntlig färdighet, 2 hp

Område 2. Fransk litteratur och kultur, 15 hp a) 1800-talets litteratur och litteraturhistoria, 6 hp b) 1900-talsteater och litteraturhistoria, 4 hp c) Kultur och samhälle, 3 hp d) Nutida franska, 2 hp

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande:

Kunskap och förståelse

  • kunna förstå vetenskaplig terminologi inom ämnesområdet;
  • kunna uppvisa kännedom om olika kulturella och språkliga varianter och redovisa detta muntligt och skriftligt;
  • kunna sätta in litterära verk i deras historiska sammanhang;
  • kunna uppvisa allmänna kunskaper om språkhistoria och specifika kunskaper om franskans utveckling från latinet;

Färdighet och förmåga

  • kunna följa instruktioner på svenska och franska;
  • kunna använda begrepp inom ämnesområdet utifrån ett kontrastivt perspektiv i muntlig och skriftlig produktion;
  • kunna uppvisa en fördjupad och förbättrad språkfärdighet i förhållande till Franska A med allmän inriktning (el. motsv.) i muntlig och skriftlig produktion;
  • kunna översätta korta texter till svenska och till franska med huvudsakligen korrekt grammatik, syntax och vokabulär;
  • kunna föra ett samtal om ett givet ämne på vårdad franska;
  • kunna uppfatta ett kunskapsinnehåll i talad eller skriven standardfranska och kunna återge detta muntligt och skriftligt;
  • kunna skriva texter med en högre komplexitet i förhållande till Franska A med allmän inriktning (el. motsv.) på en vårdad stilnivå och i stort sett korrekt standardfranska;
  • självständigt kunna söka information och hantera källor på allmänt vedertaget sätt;

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna inta en prövande hållning till informationssökning;
  • kunna använda olika inlärningsstrategier och hjälpmedel (t.ex. ordböcker, grammatikor, läromedel, internet) på ett ändamålsenligt sätt;
  • kunna inta en prövande hållning till den pedagogiska utformningen på internetplatser, främst sådana inriktade mot fransk språkfärdighetsträning och språkmetodik.

Behörighetskrav

Univ: 22 hp från Franska A med allmän inriktning eller motsvarande, vari Grammatik och vokabulär ska ingå.

Undervisningens upplägg

För hela kursen gäller:

Flera moment löper parallellt med varandra. Undervisningen består av föreläsningar, lektioner med gruppövningar, seminarier och individuell handledning. Allsidig metodisk språkfärdighetsträning ingår i alla moment. Ej schemalagd tid ägnas åt självstudier.
Tillgång till dator och internetuppkoppling erfordras bl.a. för tillgång till ämnets kurswebb och för inlämning av vissa skriftliga uppgifter.
Närvaro är obligatorisk i de moment och delar av moment som inte avslutas med skriftligt prov. Detta innebär att den studerande är skyldig att närvara om ej särskilda skäl för frånvaro föreligger. Vid sådan frånvaro ska den studerande själv kontakta undervisande lärare för instruktioner.
I övrigt preciseras undervisningens uppläggning nedan.

Område 1. Fransk språkvetenskap och språkfärdighet (15 högskolepoäng)

  • lektionsundervisning med gruppövningar i språkhistoria;
  • lektionsundervisning och gruppövningar i lingvistik;
  • lektionsundervisning i grammatik och översättning;
  • inlämningsuppgifter i grammatik med uppföljningsarbete;
  • individuell handledning i uppsatsskrivning;
  • gruppövningar och individuella uppgifter i muntlig färdighet och hörförståelse.

Område 2. Fransk litteratur och kultur (15 högskolepoäng)

  • föreläsningar och lektionsundervisning i 1800-talets litteratur och litteraturhistoria);
  • seminarier i 1900-talets litteratur och litteraturhistoria;
  • lektionsundervisning i kultur och samhälle;
  • lektionsundervisning i nutida franska.

Examination

Område 1. Fransk språkvetenskap och språkfärdighet (15 högskolepoäng)
a) Skriftligt prov i språkhistoria (3 hp) b) Schemalagda examinerande seminarier i lingvistik (2 hp) c) Skriftligt prov och inlämningsuppgifter i grammatik (3 hp) d) Skriftligt prov i översättning (3 hp) e) Redovisning av färdig uppsats (2 hp) f) Schemalagda examinerande seminarier i muntlig språkfärdighet och hörförståelse (2 hp)

Område 2. Fransk litteratur och kultur (15 högskolepoäng)
a) Fortlöpande muntlig och skriftlig examination i 1800-talets litteratur och litteraturhistoria (6 hp) b) Fortlöpande muntlig och skriftlig  examination i fransk 1900-talsteater och litteraturhistoria (4 hp) c) Muntlig och skriftlig redovisning av individuellt vald uppgift i kultur och samhälle (3 hp) d) Schemalagda examinerande seminarier i nutida franska (2 hp)

Varje prov bedöms med något av betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyad prövning för högre betyg. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått Väl godkänd på tillsammans lägst 15 högskolepoäng, vari ska ingå provet i grammatik.

Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. För godkänt betyg på moment som examineras i flera delar krävs att alla delar är godkända. Därvid gäller följande: Om ingen av delexaminationerna görs eller lämnas in, sätts inget betyg på momentet. Om någon av delexaminationerna inte görs eller lämnas in, sätts betyget Underkänd på momentet, även om de delexaminationer som fullgjorts är godkända.

Vid det första omprovstillfället på moment som examineras i flera delar, görs de delar om som inte gjorts eller lämnats in eller som fått underkänt betyg. Vid alla därefter följande omprovstillfället görs alla delar av examinationen på nytt.

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.

Tentamensskrivningar görs vid Umeå universitet, Campus Umeå. Om synnerliga skäl föreligger kan studerande beviljas att skriva på annan ort. Den student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle skriftligen ansöka om detta hos Institutionen för språkstudier.

Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats, förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen ej överskrids.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Till alla salstentamina är anmälan via Portalen obligatorisk.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.

I de fall prov eller praktik/VFU inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.