"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Franska A, Fransk realia, 7,5 hp

Engelskt namn: French A, French Life and Institutions

Denna kursplan gäller: 2013-01-07 och tillsvidare

Kurskod: 1FR006

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Franska: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-06-25

Reviderad av: Studierektor, Institutionen för språkstudier, 2012-12-05

Innehåll

I kursen ingår:

- orienterande studier av den fransktalande världens geografi, historia och aktuella samhällsförhållanden, med betoning på Frankrike.

- ordinlärning, läs- och hörförståelse, muntlig och skriftlig kommunikation;

- studieteknik;

- träning i att inta ett vetenskapligt förhållningssätt såväl till språklig och kulturell produktion som till den egna inlärningen;

- informationssökning och källhantering på franska;

Kursen består av följande moment:

1) Realia, 4,5 hp
2) Resumé, 1,5 hp
3) Fackspråklig text, 1,5 hp

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande:

- kunna uppvisa en fördjupad och förbättrad språkfärdighet i förhållande till gymnasiets steg 3 (el. motsv.) i muntlig och skriftlig produktion;
- kunna visa på grundläggande kunskaper om informationssökning och kunna hantera källor på allmänt vedertaget sätt;
- kunna uppfatta det väsentliga innehållet i olika typer av autentisk franskspråkig text och redovisa detta muntligt och skriftligt;
- kunna använda hjälpmedel (t.ex. ordböcker, grammatikor, manualer) både för att på ett rationellt sätt utveckla det egna lärandet och för allmän språkanalys;
- kunna tillämpa de förvärvade teoretiska kunskaperna vid analys av såväl muntlig som skriftlig språkanvändning;
- med handledning kunna skriva texter på en vårdad stilnivå och någorlunda korrekt standardfranska.

Behörighetskrav

Franska steg 3 Eller: Franska 3 (Områdesbehörighet 2/A2 med ett eller flera undantag) eller Univ:Franska, kvalifikationskurs

Undervisningens upplägg

För hela kursen gäller att flera moment löper parallellt med varandra, att allsidig metodisk språkfärdighetsträning ingår i alla moment samt att ej schemalagd tid ägnas åt självstudier.

Tillgång till dator och internetuppkoppling erfordras bl.a. för tillgång till ämnets kurswebb och för inlämning av vissa skriftliga uppgifter.

Närvaro är obligatorisk i de moment och delar av moment som inte avslutas med skriftligt prov. Detta innebär att den studerande är skyldig att närvara om ej särskilda skäl för frånvaro föreligger. Vid sådan frånvaro ska den studerande själv kontakta undervisande lärare för instruktioner.

I övrigt är undervisningens uppläggning:

- föreläsningar, gruppövningar och seminarier i realia och fackspråklig text;
- individuella muntliga och skriftliga uppgifter.

Examination

1) Prov i realia (4,5 hp)
2) Skriftligt prov i resumé (1,5 hp)
3) Muntlig redovisning av individuellt valda fackspråkliga
texter (1,5 hp)

Provtillfällen och betygssättning
Varje prov bedöms med något av betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyad prövning för högre betyg. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått Väl godkänd på tillsammans lägst 4,5 högskolepoäng.
För studerande som underkänts i prov anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultets¬nämnden.
Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två till¬fällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler för tillgodoräknande återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 2

För alla moment är följande ordbok nödvändig:

Franska ordboken. Fransk-svensk, Svensk-fransk. 1993. Stockholm: Norstedts förlag.

För alla moment rekommenderas följande ordböcker:

Norstedts stora Svensk-franska ordbok, stora Fransk-svenska ordbok. 1998. Stockholm: Norstedts Ordbok AB. Le Nouveau Petit Robert, Dictionnaire de la langue française. Senaste upplagan. Paris: Dictionnaires Robert.

Obligatorisk kurslitteratur

Material tillgängligt via kurswebben. En bok med fackspråkligt innehåll väljs i samråd med läraren. Artiklar ur franska tidskrifter och tidningar. Tillhandahålls av institutionen.

Referenslitteratur

Diot, Alain. Senaste upplagan. Institutions de la France actuelle. Lund: Studentlitteratur. Lambin, Jean-Marie. 1995. Cours pour tous /Histoire. Paris: Hachette éducation. Lötmarker, Ruth & Mézières, Paule. Senaste upplagan. Parlons de la France. Stockholm. Natur och kultur. Michaud, Guy & Kimmel, Alain. Senaste upplagan. Le Nouveau Guide France. Paris: Hachette.