Huvudområden och successiv fördjupning:
Filosofi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-09-24
Innehåll
Självrespekt är ett centralt begrepp i modern moralisk och politisk teori. Det spelar en framträdande roll i de flesta ledande etiska och politiska förhållningssätt. Samtidigt är självrespekt ett svårfångat begrepp. Vissa betraktar det som ett i första hand psykologiskt tillstånd, medan andra ser det mer som en attityd vi har till oss själva, dvs. som en etisk hållning.
Upprätthållandet av självrespekt är något som många människor kämpar med. Det är en utbredd uppfattning att hur andra behandlar oss, eller det sätt på vilket vi behandlas av de institutioner som formar vårt samhälle, har en stor inverkan på vår förmåga att göra det.
I den här kursen studerar vi begreppet självrespekt på ett systematiskt sätt. Vi diskuterar en rad viktiga filosofiska verk i ämnet, vissa mer begreppsligt inriktade, andra mer tillämpade på diskussioner om moraliska och politiska teman. I samband med detta kommer vi att möta åsikter från många olika filosofiska traditioner, bland annat feminism, kantianism och dygdetik. Vi strävar efter att fastställa hur begreppet självrespekt bäst ska förstås och att härleda dess normativa konsekvenser för etiskt och politiskt liv.
Förväntade studieresultat
Studenten ska efter avslutad kurs ha:
Kunskap och förståelse
visat kunskap om och förståelse av centrala begrepp, teorier, problem och argument i den samtida debatten om etiska, sociala och politiska frågor om självrespekt.
Färdigheter och förmåga
visat förmåga att skriva akademiska texter av god kvalitet;
visat förmåga att framställa och värdera argument I relation till kursmaterialet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
visat förståelse för styrkor och svagheter hos centrala argument i den samtida debatten om etiska, sociala och politiska frågor om tolerans.
Behörighetskrav
60 högskolepoäng i ett ämne.
Engelska B/6 och (om kursen ges på svenska) svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av diskussionsseminarier och en introducerande föreläsning. Om kursen ges som internetkurs är undervisning och studentaktiviteter nätbaserade.
Studenter måste ha tillgång till dator och en stabil internetuppkoppling.
Examination
Examinationen utgörs av en skriftlig uppgift samt aktivt deltagande i seminarierna enligt givna instruktioner. Betygsskalan för den skriftliga uppgiften består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. Betygen för aktivt deltagande är Underkänd och Godkänd. För att få bli godkänd på kursen som helhet måste alla obligatoriska delar vara godkända. Givet att det är fallet är slutbetyget på kursen identiskt med betyget på den skriftliga uppgiften. Högskolepoäng ges endast på kursen som helhet.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studenternas tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.