Engelskt namn: Philosophy of close personal relationships
Denna kursplan gäller: 2015-10-05
och tillsvidare
Kurskod: 1FL103
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Filosofi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2015-09-30
Innehåll
Kursen behandlar grundläggande begrepp i samband med filosofiska aspekter på nära relationer (såsom kärlek och vänskap, familjefrågor och attityder till icke-mänskliga djur). Följande teman tas upp:
Vad är nära relationer? Kärlek och vänskap Vad är en familj? Föräldrar och barn Mänskliga och icke-mänskliga djur
Kursen motsvarar ett moment inom kursen Magisterkurs i filosofi 30 hp. Studenter som läser den som fristående kurs kan i efterhand tillgodoräkna sig den som ett moment i en magister- eller masterkurs.
Förväntade studieresultat
Studenten ska efter avslutad kurs ha: Kunskap och förståelse:
visat goda kunskaper om och överblick över centrala begrepp, teorier, problem och argument inom de nära relationernas filosofi.
Färdighet och förmåga:
utvecklat sin förmåga att diskutera filosofiska begrepp, argument och texter.
visat förmåga att skriva filosofiska texter.
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
visat insikt om den tillämpade filosofins möjligheter samt dess roll i samhället.
Behörighetskrav
Univ: 90 hp kurser i filosofi, sociologi, psykologi, antropologi, genusvetenskap, juridik, statsvetenskap, historia eller idéhistoria, eller en examen omfattande minst 180 hp, eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen utgörs av nätbaserade seminarier och handledning.
Studenter måste ha tillgång till dator och en stabil internetuppkoppling.
Examination
Examinationen utgörs av skriftliga prov samt aktivt deltagande i seminarier. Betygsskalan för kursen består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. Betyg på hela kursen sätts först när samtliga delar av examinationen är minst godkända. Helkursbetyget sätts utifrån en helhetsbedömning av resultaten på de olika delarna av examinationen.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studenternas tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses att bestämma betyg.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande ställs till Studentcentrum, Umeå universitet. Se http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/
Övriga föreskrifter
Kursen kan ingå som en kurs på avancerad nivå i en magister- eller masterexamen.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.