"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Logik, 7,5 hp

Engelskt namn: Logic

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 1FL083

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Filosofi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2010-06-15

Innehåll

Allt förnuftigt tänkande, inom och utom vetenskapen, förutsätter logik, dvs. vår förmåga att dra slutsatser från givna antaganden samt att skilja logiskt korrekta resonemang från sådana som inte är det. Kursen ger en introduktion till den symboliska logiken, där man på ett systematiskt sätt studerar principerna för korrekta slutledningar och resonemang. Vi introducerar därvid speciella symbolspråk, där logikens lagar och slutledningsregler kan formuleras på ett entydigt sätt. Vi studerar två sådana språk: satslogik och predikatlogik. Inom ramen för dessa språk kommer vi att ge precisa definitioner av grundläggande logiska begrepp. Närmare bestämt kommer följande teman att behandlas. – Härledningar och bevis i sats- och predikatlogik – Logisk sanning och logisk konsekvens inom såväl sats- som predikatlogik – Analys av den predikatlogiska formen hos satser i vardagsspråket – Informell mängdlära (klass- och relationslogik). De logiska verktyg och metoder som introduceras i denna kurs förutsätts allmänt i den moderna filosofiska litteraturen och kan därför vara till stor nytta vid fortsatta filosofistudier.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs - ha en teoretisk förståelse av centrala begrepp inom den symboliska logiken - kunna analysera den logiska formen hos en slutledning genom att översätta den till språken för satslogik och för första ordningens predikatlogik - kunna visa att en slutledning är giltig genom att härleda dess slutsats från dess premisser - kunna visa att en slutledning är ogiltig genom att konstruera en modell i vilken slutledningens premisser är sanna och dess slutsats falsk - behärska grundläggande begrepp i informell mängdlära såsom mängdtillhörighet, inklusion, operationer på mängder, begreppen relation och funktion.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och övningar. Om kursen ges som Internetkurs sker undervisningen i form av nätbaserade presentationer, diskussioner och övningar.

Examination

Examinationen består av två skriftliga prov om 3 respektive 4,5 hp. På de skriftliga proven ges något av betygen underkänd, godkänd eller väl godkänd. För att få betyget godkänd på hela kursen krävs minst godkänt på båda proven. För betyget väl godkänd på hela kursen krävs betyget väl godkänd på båda skriftliga proven. Studerande, som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses att bestämma betyg. TILLGODORÄKNANDE Kursen kan tillgodoräknas som moment inom någon av kurserna Filosofi A, Filosofi B, och Påbyggnadskurs i filosofi. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt i enlighet med Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå som en kurs på grundnivå i en kandidat-, magister- eller masterexamen.

Litteratur

  • Giltig från: 2012 vecka 39

    Dave Barker-Plummer, Jon Barwise och John Etchemendy, "Language, Proof and Logic", Second Edition. Stanford, CA: CSLI Publications, 2011. OBS! Studenter måste köpa ett eget exemplar av boken för att få tillgång till den medföljande programvara som kommer att användas för både undervisning och examination på kursen.

    Kompletterande texter enligt lärares anvisningar tillkommer.

  • Giltig från: 2011 vecka 35

    Barwise, Jon och John Etchemendy, "Language, Proof and Logic". The University of Chicago Press, 2003. OBS! Studenter måste köpa ett eget exemplar av boken för att få tillgång till den medföljande programvara som kommer att användas för både undervisning och examination på kursen.

    Kompletterande texter enligt lärares anvisningar tillkommer.

  • Giltig från: 2010 vecka 35

    Prawitz Dag
    ABC i symbolisk logik : logikens språk och grundbegrepp
    2., [rev.] uppl. : Stockholm : Thales : 2001 : x, [2], 241 s. :
    ISBN: 91-7235-009-1 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kompletterande texter enligt lärares anvisningar tillkommer.