"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Viljans frihet, 7,5 hp

Engelskt namn: Freedom of the Will

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 1FL060

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Filosofi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-01-03

Reviderad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-11-23

Innehåll

När vi tänker tillbaka på något vi har gjort, tänker vi oss oftast att vi kunde ha handlat annorlunda. När vi befinner oss i en valsituation där något viktigt står på spel upplever vi att vårt val är öppet, att det inte på förhand är bestämt hur vi kommer att välja. Sådana tankar och upplevelser verkar förutsätta att vi har en fri vilja. Vad innebär det att ha fri vilja? Hur förhåller sig idén om fri vilja till determinismen, tesen att allt som händer är bestämt av tidigare orsaker? Är fri vilja en förutsättning för att vi ska kunna hållas moraliskt ansvariga för våra handlingar? Examination: aktivt deltagande i seminarier 0,5 hp, och två skriftliga prov om 3 respektive 4 hp. Se vidare under punkt 6.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs - ha förståelse för begreppen fri vilja, determinism och moraliskt ansvar - ha kännedom om centrala argument för och emot determinismen - ha kännedom om centrala filosofiska teorier om sambandet mellan determinism och fri vilja, och om centrala argument för och emot dessa teorier - ha kännedom om centrala filosofiska teorier om sambandet mellan fri vilja och moraliskt ansvar, och om centrala argument för och emot dessa teorier - ha en grundläggande förmåga att kritiskt och självständigt diskutera filosofiska teorier och problem.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Om kursen ges som Internetkurs sker undervisningen i form av nätbaserade presentationer, seminarier, diskussioner och övningar.

Examination

Examinationen består av tre delar: aktivt deltagande i seminarier 0,5 hp, och två skriftliga prov om 3 respektive 4 hp. Studerande som inte har möjlighet att delta i alla seminarier har möjlighet att erhålla betyget godkänd på den del av examinationen som utgörs av seminarier genom att fullgöra skriftliga eller muntliga examinationsuppgifter enligt anvisningar av betygsättande lärare. För seminariedeltagande ges något av betygen underkänd eller godkänd. På de skriftliga proven ges något av betygen underkänd, godkänd eller väl godkänd. För att få betyget godkänd på hela kursen krävs minst godkänt på samtliga tre prov. Betyg på hela kursen sätts utifrån en sammanvägning av resultaten på alla ingående prov. Studerande, som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses att bestämma betyg. TILLGODORÄKNANDE Kursen kan tillgodoräknas som moment inom någon av kurserna Filosofi A eller Filosofi B. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt i enlighet med Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå som en kurs på grundnivå i en kandidat-, magister- eller masterexamen.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.