Engelskt namn: Degree project Master's programme in Fine Arts
Denna kursplan gäller: 2017-08-28 till 2020-02-02 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2020-06-08
Kursplan för kurser med start mellan 2020-02-03 och 2020-06-07
Kursplan för kurser med start innan 2020-02-02
Kurskod: 1FK090
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Fri konst: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Konsthögskolan
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2017-08-16
Inom kursen planeras, implementeras, presenteras och utvärderas studenternas slutliga projekt inom masterprogrammet inom fri konst. De kommer att presenteras i slutet av terminen i form av en offentlig grupputställning. Resultatet bygger på det konstnärliga utvecklingsarbete som pågått under kurserna Individuellt konstnärligt arbete A-C. I början av terminen presenterar studenterna det fortsatta arbetet i form av en projektplan som ska leda fram till färdigställandet av examensarbetet. Idén till examensarbetet presenterades under kursen Individuellt konstnärligt arbete C och erfarenheten av den mindre grupputställningen, som hölls under samma kurs ligger till grund för terminens fortsatta arbete.
Studenterna ska kunna motivera valet av fokus, det konstnärliga och undersökande tillvägagångssättet och metodiken för planering och genomförandet för examensarbetet samt färdigställa arbetet inom given tidsram.
Examensarbetet innehåller en teoretisk text (minst fem A4-sidor) baserat på det konstnärliga arbetet, med betoning på att kunna problematisera arbetet och dess metodik, samt en reflektion om referenser till konstnärlig teori och praktik. Dessutom är det viktigt att planera, organisera och konstruera den slutliga grupputställningen inom hela studentgruppen inom ramen för kursen och som en del av uppsatsarbetet. På samma sätt produceras en katalog där alla uppsatsarbeten presenteras, allt inom given tidsram, samt rumsliga och ekonomiska ramar. Studenterna ska ordna en professionell dokumentation av sina egna konstverk och museiutställningen som helhet. Som en del av examensarbetet presenterar varje student sitt eget arbete under en avslutande publik tillställning. Studenterna uppmanas att animera den slutliga utställningen genom att visa offentliga framträdanden och/eller organisera guidade turer till allmänheten eller andra evenemang. Slutligen kommer varje student, under tentamen, som organiseras som ett gruppkritiksseminarium, kritiskt att granska och motsätta sig ett annat examensarbete samt försvara sitt eget konstnärliga arbete.
Efter avslutad kurs ska studenten
Deltagande i kursen förutsätter att studenten är antagen till masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå och har erhållit betyget Godkänd i samtliga kurser från termin 1 och 2 och i minst 25,5 högskolepoäng av kurserna från termin 3.
Kursen genomförs i form av individuellt arbete och grupparbete, samt individuell handledning i ateljéer och verkstäder, samt studiediskussioner och seminarier i hela mastersgruppen. Inledande seminarier planeras och varje student presenterar en reviderad plan för sitt examensarbete muntligt eller skriftligt. Ett schema för individuellt arbete och grupparbete under terminen görs med hänsyn till ekonomiska och tidsmässiga ramar för examensarbetet. Varje student kan få viss ekonomiskt stöd för genomförandet av sitt examensarbete inom ramen för uppsättningen före terminsstart.
Under kursen har studenten rätt till minst två individuella handledningstillfällen. Kursen innehåller dessutom individuell handledning för arbetet med den teoretiska texten samt grupphandledning.
Under den senare delen av kursen identifierar studenterna, individuellt och tillsammans med ansvarig lärare, de uppgifter som gruppen ska genomföra inför den avslutande grupputställningen där examensarbetet presenteras. Det gäller även arbetet med katalogen som kommer att finnas tillgänglig under utställningen.
Vid det avslutande examinationsseminariet i samband med utställningen presenterar och försvarar studenten sitt examensarbete muntligt. Varje student ska också opponera på någon annans examensarbete. Examinatorn är en extern part med internationella meriter från kuratorisk och/eller konstnärlig praktik.
Viss skriftligt material distribueras under kursen. Undervisningsspråk är engelska.
Studenten examineras kontinuerligt under kursen, samt i de sista seminarierna i samband med den avslutande utställningen, där examensarbetet presenteras och försvaras samt opponering av andras examensarbeten. Med tonvikt på en kritisk och konstruktiv dialog mellan försvarare och opponent.
Den avslutande examinationen i samband med examensutställningen bedöms utifrån:
Det konstnärliga arbetet presenteras i seminarieform (cirka 45 minuter). Förutom medstudenter och handledare närvarar också en extern examinator vid seminariet. Den muntliga och skriftliga presentationen ska innehålla en analys av projektets bakgrund och sammanhang samt en reflektion av metod och praktik samt relevanta referenser. I bedömningen igår också hur studenten deltog och samarbetade i arbetet med utställningskatalogen och byggandet av examensutställningen.
De reflekterande texterna på fem A4 sidor eller mer ska vara skrivna på engelska.
På kursen ges betygen Godkänd eller Underkänd. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom tre månader samt ett uppsamlingsprov inom ett år.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information, se http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/
Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande
Undervisningsspråk är engelska.
Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.