Konstnärligt gestaltningsarbete inom masterprogrammet i fri konst, C, 25,5 hp
Engelskt namn: Artistic work within the Master programme in Fine Arts, C
Denna kursplan gäller: 2014-09-01
och tillsvidare
Kurskod: 1FK059
Högskolepoäng: 25,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Fri konst: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Konsthögskolan
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2014-06-09
Innehåll
Kursen är en fördjupning av kurserna Konstnärligt gestaltningsarbete inom masterprogrammet i fri konst, A och B, och tar sin utgångspunkt i studentens enskilda konstnärliga gestaltningsarbete, presentationen av detta samt de val som styr denna process.
Under kursen planerar och genomför den studerande individuellt eller tillsammans med en mindre grupp studerande en utställning (individuellt eller i mindre grupp) av ett eget konstnärligt gestaltningsarbete som en del av förberedelserna inför examensarbetet. Utställningsarbetet presenteras muntligt inför hela studerandegruppen och diskuteras under ledning av handledaren.
Den studerande får under handledning fortsatt stöd att ytterligare fördjupa och vidareutveckla ett undersökande förhållningssätt där relationen mellan teoretiska och praktiska vägval betonas liksom etiska ställningstaganden i det egna gestaltningsarbetet. I grupphandledning ges den studerande fortsatt möjlighet att kritiskt reflektera över sitt egna och andras konstnärliga gestaltningsarbete.
Examensarbetet under följande termin introduceras, de krav som ställs på detta presenteras och diskuteras och bildar utgångspunkt för att den studerande ska ha en preliminär plan för sitt examensarbete.
Under kursen väljer den studerande dessutom att delta i minst en av de valbara workshops som erbjuds inom utbildningen där studenterna kan möta olika gestaltningsformer, konstnärskap och konstnärliga arbetssätt.
Förväntade studieresultat
Den studerande ska efter avslutad kurs
visa ökad kunskap och förståelse för konstnärligt gestaltningsarbete inom huvudområdet fri konst och väsentligt fördjupad kunskap, förståelse och insikt inom det självvalda delområde där det egna konstnärliga gestaltningsområdet genomförs,
visa förtrogenhet med metoder och processer för att hantera komplexa frågeställningar inom huvudområdet fri konst,
inom det valda området självständigt och kreativt kunna formulera nya frågor och förverkliga egna idéer och därmed lösa sammanhängande konstnärliga och gestaltningsmässiga problem,
visa förmåga att kritiskt kunna reflektera över sitt egna och andras konstnärliga förhållningssätt,
visa förmåga att bedöma sitt egna och andras konstnärliga arbete också med hänsyn till relevanta samhälleliga och etiska aspekter, samt
genom deltagande i minst en workshop, och där genomförda arbetsuppgifter, visa på en ytterligare breddning och fördjupning av kunskap och färdighet avseende det egna konstnärliga gestaltningsarbetet.
Behörighetskrav
Deltagande i kursen förutsätter att studenten är antagen till masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet och med godkänt resultat fullgjort den första terminens studier.
Undervisningens upplägg
Kursen bedrivs i form av individuellt arbete och handledning i ateljéer och verkstäder samt i ateljésamtal och samtal i handledningsgrupper/ gruppgenomgångar.
Under kursen slutplanerar och genomför den studerande individuellt eller tillsammans med en mindre grupp den utställning, vilken förberetts föregående termin, och som utgör en del av förberedelserna inför examensarbetet. Utställningen genomförs inom givna rumsliga ramar och inom bestämda tidsramar. Vid utställningen presenterar den studerande muntligt sitt egna konstnärliga arbete som utgångspunkt för ett kritiskt reflekterande samtal med handledare och medstuderande.
Under kursens senare del utformar den studerande under handledning individuellt en plan för examensarbetet som kritiskt diskuteras i seminarieövningar vid terminsslutet.
Som en del av kursen ska studenten dessutom delta i minst en av de valbara workshops som erbjuds under terminen. Undervisningsspråket är engelska.
Examination
Kursen examineras kontinuerligt vid särskilda seminarietillfällen där det egna gestaltningsarbetet och presentationen av detta bedöms. På kursen ges betygen Godkänd eller Underkänd. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom tre månader samt ett uppsamlingsprov inom ett år.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.