"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konstnärligt gestaltningsarbete inom kandidatprogrammet i fri konst, E, 24 hp

Engelskt namn: Artistic work within the Bachelor programme in Fine Arts, E

Denna kursplan gäller: 2014-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 1FK049

Högskolepoäng: 24

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fri konst: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Konsthögskolan

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2014-06-09

Innehåll

Kursen är en fördjupning av kurserna Konstnärligt gestaltningsarbete A, B, C och D. Kursen tar sin utgångspunkt i studentens enskilda konstnärliga gestaltningsarbete, presentationen av detta samt de val som styr denna process. Inom kursen får den studerande under individuell handledning fortsatt stöd att ytterligare utveckla och formulera egna problem, idéer och koncept samt uttrycka dem i konstnärligt gestaltningsarbete. De val och överväganden som styr dessa processer betonas. Vidare får den studerande fortsatta möjligheter att förhålla sig till sin egen och de medstuderandes utveckling, problem, arbetsmetoder och arbetssätt. Anknytning av gestaltningsarbetet till den fria konstens teori och historia betonas.

Under kursen väljer den studerande att delta i minst en av de valbara workshops som erbjuds inom utbildningen med möte av olika gestaltningsformer, konstnärskap och konstnärliga arbetssätt. Examensarbetet under följande termin introduceras och de krav som ställs på detta presenteras och diskuteras samt bildar utgångspunkt för att den studerande utarbetar och lägger fram en preliminär plan för sitt examensarbete.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna

  • redovisa ytterligare färdigheter i att självständigt planera, skapa, förverkliga och uttrycka egna idéer,
  • visa större förmåga att muntligt redogöra för, reflektera över och självkritiskt diskutera sitt eget konstnärliga gestaltningsarbete,
  • visa större förmåga att granska, muntligt diskutera och kritiskt reflektera över de medstuderandes konstnärliga gestaltningsarbete,
  • redovisa och diskutera en muntlig och/eller skriftlig plan för examensarbetet, samt
  • ha deltagit i minst en valfri workshop och där genomförda arbetsuppgifter visa på en ytterligare breddning och fördjupning av  kunskap och färdighet avseende det egna konstnärliga gestaltningsarbetet.

Behörighetskrav

Deltagande i kursen förutsätter att studenten är antagen till kandidatprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå Universitet och med godkänt resultat fullgjort den fjärde terminens studier.

Undervisningens upplägg

Kursen bedrivs i form av individuellt arbete och handledning i ateljéer och verkstäder samt i ateljésamtal och seminarier i hela studerandegruppen. I inledande seminarier planeras terminens arbete och var och en av de studerande presenterar muntligt och/ eller skriftligt det egna under terminen planerade konstnärliga gestaltningsarbetet. Under kursen förbereder den studerande under handledning en preliminär plan för sitt examensarbete som muntligt och/ eller skriftigt framläggs i den gruppgenomgång i seminarieform som avslutar terminen. Under kursen har den studerande rätt till minst tre individuella handledningssamtal och att få sitt egna planerade respektive genomförda gestaltningsarbetet presenterat och diskuterat vid minst tre seminarietillfällen. Den studerande skall också aktivt delta i de seminarier där de medstuderandes gestaltningsarbeten presenteras. Under kursen deltar den studerande i minst en vald workshop och genomför där under handledning förelagda konstnärliga gestaltningsuppgifter. Visst skriftligt material utdelas under kursen.

Examination

Kursen examineras kontinuerligt vid särskilda seminarietillfällen där det egna gestaltningsarbetet och presentationen av detta bedöms. Vid seminarierna bedöms dessutom hur den studerande kritiskt granskande och reflekterande förhåller sig till de medstuderandes gestaltningsarbeten. På kursen ges betygen Godkänd eller Underkänd. För studerande, som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom tre månader samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

Övriga föreskrifter

Undervisningsspråket är svenska men inslag av engelska kan förekomma.



Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning. http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.