Kursen ska undersöka konstens möjligheter och potentiella roll i den specifika situation Kiruna befinner sig just nu. Delar av staden måste förflyttas som följd av gruvbrytningen och lämna gamla stadsplatser kvar, samtidigt ska nya offentliga rum etableras. Kursen fokuserar på frågeställningar om identitet och representation i det offentliga rummet, och utvecklar kriterier för konstnärliga gestaltningsprojekt.
-1 Förberedelser, 1,5hp. Uppgiften annonseras, kurslitteraturen fördelas, studenterna skissar och förbereder sig.
-2 Seminarium i Kiruna, 3hp. Ett intensivt seminarium i Kiruna med guidade visningar av staden, gruvan och regionen, metodföreläsningar av internationella gäster, individuella konstnärliga undersökningar och tre offentliga debattkvällar.
-3 Arbete med undersökningarna från Kiruna, 3hp. De individuella undersökningarna utarbetas till konstnärliga presentationer. Kriterier för skulptur- och utsmyckningsprojekt i det offentliga rummet utarbetas.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten:
- ha insikt i Kirunas specifika situation och
- kunskap om konstnärliga metoder att undersöka samt hantera en plats
- färdighet och förmåga att med konstnärligt gestaltningsarbete undersöka och beskriva en plats
Behörighetskrav
Sv B/Sv2 B, En B
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar, exkursioner, seminarier och projektarbete
Examination
Examination sker genom presentation av det egna gestaltningsarbetet vid ett seminarium. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
Övriga föreskrifter
Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i tillgodoräknandeordningen vid Umeå universitet (DNR 545-3317-02).