Huvudområden och successiv fördjupning:
Finska: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2014-06-11
Innehåll
Kursen ger praktisk övning i läsning och skrivande samt muntlig kommunikation på standardfinska med särskilt fokus på språkbruk inom vårdsektorn och samhällsservice. Kursen är indelad i två moment:
Moment 1. Läsning och analys av finskspråkiga texter, 4 hp Läsning av varierande texter med relevans för studenternas yrkesområden. Analyser av texternas överensstämmelse med standardfinskans språkliga norm vad gäller ordförråd, grammatik och ortografi. Översättningsövningar. Träning av textproduktion inom valda ämnesområden.
Moment 2. Muntlig kommunikation, 3,5 hp Momentet innehåller hörövningar av talad finska av olika typer med relevans för studenternas yrkesområden. Dessa inspelningar analyseras både innehållsmässigt och med fokus på språkliga aspekter. De ligger även till grund för monologiska och dialogiska muntliga uppgifter.
Förväntade studieresultat
För betyget Godkänd ska den studerande kunna
kritiskt granska språkriktigheten i lästa texter ur ett språkriktighetsperspektiv och samt beskriva och rätta till avvikelser från standardfinska
använda adekvat ordförråd och följa standardfinskans språkriktighetsregler i standardfinska i skriftlig produktion och översättning
kommunicera muntligt på med standardfinska med korrekt och vårdat uttal
uppfatta och ge adekvat respons till innehållet i autentisk talad standardfinska
Behörighetskrav
Finska steg 3 eller Finska 3 eller Univ: Finska, Standardfinska för sverigefinska och finlandssvenska studerande II, 7,5 hp (1FI035) eller Finska B, 30 hp (1FI041) eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen är helt nätbaserad. All kommunikation sker via kursens lärplattform. Delar av kursen genomförs vid överenskomna tider, i övrigt är studietiden flexibel. Tillgång till dator med bredbandsuppkoppling krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se ”Tekniska krav för nätkurser” på www.sprak.umu.se/student/dokument.
Examination
Moment 1: Bedömning av inlämningsuppgifter. Moment 2: Fortlöpande examination (2 hp) och ett muntligt slutprov (1,5 hp).
Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på moment omfattande lägst 5,5 högskolepoäng. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie provtillfälle. Anmälan till omprov är obligatorisk. En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.
Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare.
Examinerande uppgifter, t.ex. hemtentamina och inlämningsuppgifter, ska vara inlämnade senast det datum som angetts av undervisande lärare. Sent inkomna uppgifter beaktas inte, utan den studerande hänvisas till nästa provtillfälle.
Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/