Engelskt namn: Master Thesis in Ethnology
Denna kursplan gäller: 2024-01-15 till 2025-01-19 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2025-01-20
Kursplan för kurser med start mellan 2024-01-15 och 2025-01-19
Kursplan för kurser med start mellan 2023-01-16 och 2024-01-14
Kurskod: 1ET070
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Etnologi: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2020-09-03
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2023-08-15
Kursen ger en fördjupad orientering i kunskaper om kulturteori, etnografiska metoder och etnografiskt fältarbete. I kursen ingår att vidareutveckla tillämpning av teori och metod genom övningar och utformandet av en egen studie genom problemformulering, fältarbete, analys och uppsatsskrivning. Stor vikt läggs vid att studenten under uppsatsarbetet utvecklar ett reflexivt förhållningssätt och förmåga att göra etiska bedömningar under fältarbete och skrivprocess.
Modul 1. Kulturteoretisk fördjupning (7,5 hp)
Cultural theoretical deepening
Modulen syftar till en fördjupad kunskap om nationella och internationella kulturteoretiska forskningsinriktningar med hög relevans för studier i etnologi. Originaltexter och aktuella studier med teoritillämpning närläses och diskuteras. Studenten väljer även egen teoretisk fördjupning i relation till valt uppsatsämne.
Modul 2. Etnografiska metoder- fördjupning (7,5 hp)
Ethnografic methods - deepening
Modulen ger fördjupade kunskaper inom etnografiska metoder genom litteraturstudier och övningar. Exempel från studier granskas och diskuteras. Studenten väljer en egen etnografisk fördjupning i form av en kombination av metoder i relation till valt uppsatsämne.
Modul 3. Magisteruppsats (15 hp)
Master Thesis
Modulen går ut på att studenten under handledning genomför fältarbete, bearbetning och analys av empiri och skriver en vetenskaplig uppsats. Denna skall ha god analytisk skärpa och en väl genomförd tillämpning av begrepp och teori i relation till betydande aktuell etnologisk forskning. Under modulen betonas ett reflexivt och etiskt förhållningssätt under egen skrivprocess och vid granskning av vetenskaplig text genom opponering. Uppsatsen ventileras på ett examinerande seminarium.
Studenten ska efter avslutad kurs inneha färdigheter rörande:
Kunskap och förståelse
Färdigheter och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kandidatexamen i etnologi eller motsvarande. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Modul 1. Föreläsningar och examinerande seminarier.
Modul 2. Föreläsningar, examinerande seminarier och handledarsamtal.
Modul 3. Handledning och examinerande seminarier.
Studenten har rätt till handledning enbart under den tidsperiod som uppsatskursen omfattar. För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. Kontakta Studentcentrum för mer information.
Modul 1: Modulen examineras genom ett skriftligt paper om 8-10 sidor där kurslitteratur och fördjupning diskuteras i relation till det egna problemområdet.
Modul 2: Modulen examineras genom ett skriftligt paper om 8-10 sidor, där kurslitteratur och egen fördjupning diskuteras i relation till det egna problemområdet.
Modul 3: Modulen examineras genom en uppsats som ventileras vid ett obligatoriskt seminarium. Därtill ingår även att genomföra en opposition på en annan students uppsats.
Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i sin helhet.
Examination sker enligt graderna Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För betyget väl godkänd på hela kursen fordras betyget Väl godkänd på minst 22,5 av kursens högskolepoäng, samt betyget Godkänd på resterande högskolepoäng. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov.
Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Observera att kurslitteratur kan tillkomma enligt lärares anvisningar, dock senast två månader före kursstart.
Aktuella studier meddelas vid kursstart. Studenten väljer texter för egen fördjupning motsvarande 400 sidor.
Telling Stories: Reflexivity, Queer Theory, and Autoethnography
Adams Tony, Holman Jones Stacy
Cultural Studies. : 2011 :
Critical Methodologies, 11(2) 108116
Obligatorisk
Digital ethnography : principles and practice
Pink Sarah, Horst Heather, Postill John, Hjorth Larissa, Lewis Tania, Tacchi Jo
1st edition. : London : SAGE : 2016. : 202 s. :
ISBN: 978-1-4739-0237-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Innovations in Ethnographic Methods
Seligman Linda J, Estes Brian P
American Behavioral Scientist, : 2020 :
Innovations in Ethnographic Methods. American Behavioral Scientist, Vol. 64(2) 176197
Obligatorisk
Studenten väljer texter för egen fördjupning om 200 sidor.
Studenten väljer litteratur (400 sidor) i relation till uppsatsämne i samråd med modulansvarig och handledare.