"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kulturhistoria och historiebruk, 7,5 hp

Engelskt namn: Cultural history and the Use of history

Denna kursplan gäller: 2018-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 1ET046

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2018-03-12

Innehåll

Kursen behandlar kulturvetenskapliga studier med ett historiskt och kulturanalytiskt perspektiv. I det första delmomentet, Kulturhistoria och historiebruk I 3 hp, studeras hur etnologer arbetar med historiskt material utifrån olika metoder, kulturanalytiska perspektiv, begrepp och frågeställningar. Det andra delmomentet, Kulturhistoria och historiebruk II 4,5 hp, behandlar bruk av historia och kulturarv i både teori och konkreta exempel.

Förväntade studieresultat

För att bli godkänd på kursen ska studenten kunna:
• redogöra för kulturhistoriska metoder och tillvägagångssätt,
• visa förmåga att söka relevant material i arkiv med kulturhistoriska metoder,
• redogöra för historiebruk som begrepp och praktik,
• visa kunskaper om analys och presentation av kulturhistoriska studier.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av korta föreläsningar/introduktioner av delmoment, seminarier i form av inlägg och övningsuppgifter i lärplattformen för kursen.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.
 

Examination

Hemskrivning och uppgifter. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie tillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom två månader, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i sin helhet. Examination av moment 1 (3 hp) sker enligt graderna Godkänd (G) eller Underkänd (U). Examination av moment 2 (4,5 hp) sker enligt graderna Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). Student som erhåller betyget Godkänd på Moment 1 och Väl Godkänd på Moment 2 erhåller betyget Väl Godkänd för kursen. För betyget Godkänd för kursen fordras betyget Godkänd på båda momenten. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla uppgiftssvar är inlämnade och godkända. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra om examination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll, t.ex.
1ET002 Etnologi A nät 30 hp, 1ET030 Etnologi A nät: kultur, berättelser, ritualer 30 hp,
1ET004 Etnologi A2: Ritualer i samhället och kulturanalys i det förflutna 15 hp eller 1ET029 Etnologi A: kultur, berättelser, ritualer 30 hp. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Kursen ersätter den tidigare kursen 1ET019 Kulturhistoriska miljöer: från bondesamhälle till virtuella gemenskaper 7,5 hp och kan inte tas med i examen tillsammans med denna.
 

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 36

Litteratur

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast en månad före kursens start. Artiklar enligt kursansvarigs anvisning tillkommer. Valbar fördjupning ca 250 sidor tillkommer. Väljs i samråd med kursansvarig.

Aronsson Peter
Historiebruk : att använda det förflutna
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 327 s. :
ISBN: 91-44-03679-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Historien in på livet : diskussioner om kulturarv och minnespolitik
Eriksen Anne, Garnert Jan, Selberg Torunn
Lund : Nordic Academic Press : 2002 : 277 s. :
ISBN: 91-89116-34-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar

Tema: Att använda det förflutna
Ingår i:
Kulturella perspektiv
Umeå : Föreningen Kulturella perspektiv : 1992- :
Obligatorisk

Kulturhistoria : en etnologisk metodbok
Jönsson Lars-Eric, Nilsson Fredrik
Lund : Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet : 2017 : 164 s. :
Fritt tillgänglig via Lund University Publications (LUP)
ISBN: 978-91-983690-0-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Land och stad : svenska samhällstyper och livsformer från medeltid till nutid
Hellspong Mats, Löfgren Orvar
3. tr. : Lund : LiberLäromedel : 1976 : 350, [1]s. :
ISBN: 91-40-02896-8
Se Umeå UB:s söktjänst