"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kultur, kropp och konsumtion, 7,5 hp

Engelskt namn: Culture, the Body and Consumption

Denna kursplan gäller: 2018-06-04 och tillsvidare

Kurskod: 1ET021

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-05-29

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2018-02-12

Innehåll

Kursen behandlar kulturella aspekter av kroppen i socialt liv – hur kroppen gestaltas och kommuniceras i människors vardag, och vilka effekter detta får för identifikation och bekräftelse. Fokus ligger på hur människor förhåller sig till dominerande föreställningar om hälsa och kroppsideal, och till olika tillgängliga tekniker för att ”göra om sig”. I kursen behandlas samtidstrender avseende konsumtionsmönster, livsstil och populärkulturella representationer, liksom användandet av self-trackingappar och självpresentationer i sociala medier. I kursen studeras sådana exempel i relation till betydelser av exempelvis genus, sexualitet, klass och ålder. Innehållet i kursen bygger på aktuell kulturforskning inom fält som kropp, hälsa, konsumtion och digitalisering. Kursen är uppdelad i två moment, Moment 1 Kultur, kropp och konsumtion I (3 hp) och Moment 2 Kultur, kropp och konsumtion II (4,5 hp).

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  •  visa grundläggande kunskap om och förståelse för hur gestaltning och presentation av kroppar och kroppslighet har betydelse för identitetsformering i relation till genus/sexualitet, klass och ålder
  •  visa grundläggande kunskap om och förståelse för hur värderingar och normer kring hälsa och konsumtion uttrycks genom formandet och kontrollen av den egna kroppen

Färdighet och förmåga

  • visa förmåga att analysera hur kroppar gestaltas, presenteras och kommuniceras i olika sociala sammanhang

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa förmåga att med utgångspunkt i aktuell kulturforskning kritiskt granska samtidens upptagenhet av kropp och hälsa, och kunna identifiera hur inkludering och exkludering, över- och underordning, liksom motsägelser skapas och återskapas

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen är nätbaserad och består av introduktioner på kurswebben, litteraturstudier och individuella arbetsuppgifter. Kursen innehåller inga sammankomster.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Varje enskilt moment examineras fortlöpande genom skriftliga inlämningsuppgifter. Uppgifternas inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.

Examination av moment 1 (3 hp) sker enligt graderna Godkänd (G) eller Underkänd (U). Examination av moment 2 (4,5 hp) sker enligt graderna Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). Student som erhåller betyget Godkänd på Moment 1 och Väl Godkänd på Moment 2 erhåller betyget Väl Godkänd för kursen. För betyget Godkänd för kursen fordras betyget Godkänd på båda momenten. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla uppgiftssvar är inlämnade och godkända.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information: kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 23

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast en månad före kursens start.

Fitnessrevolutionen : kropp, hälsa och gymkulturens globalisering
Andreasson Jesper, Johansson Thomas
Stockholm : Carlssons : [2015] : 187 sidor :
ISBN: 978-91-7331-710-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Berg Martin
Making sense with sensors: Self-tracking and the temporalities of wellbeing
Ingår i:
DIGITAL HEALTH
3 : sid. 1-11 :
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2055207617699767
Obligatorisk
Läsanvisning: Fulltext via UB

Featherstone Mike
Body, Image and Affect in Consumer Culture
Ingår i:
Body & society.
London : Sage : 1995- : 16 : sid. 193-221 :
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1357034X09354357
Obligatorisk
Läsanvisning: Fulltext via UB

Howson Alexandra
Kroppen i samhället
Göteborg : Daidalos : 2015 : 307 s. :
ISBN: 978-91-7173-455-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar

Johansson Thomas
Makeovermani : om Dr Phil, plastikkirurgi och illusionen om det perfekta jaget
Stockholm : Natur och kultur : 2006 : 239, [1] s. :
ISBN: 91-27-10798-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns som E-bok och i pocketutgåva.

Svensson Birgitta
Kroppens graffiti – en markering
Ingår i:
Markeringar och maskeringar
Stockholm : Nordiska museets förlag : 2012 : 198 s. : sid. 181-199 :
Obligatorisk

Selfies, Image and the Re-making of the Body
Tiidenberg Katrin, Gomez Crutz Edgar
Ingår i:
Body & society.
London : Sage : 1995- : 21 : sid. 77-102 :
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1357034X15592465
Obligatorisk
Läsanvisning: Fulltext via UB

Övriga artiklar enligt lärares anvisningar kan tillkomma.