"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Matkultur, 15 hp

Engelskt namn: Ethnogastronomy

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 1ET007

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-12-12

Innehåll

Kursens syfte är att ge orientering om mat och måltider som kulturbundna företeelser, med tyngdpunkt på symboliskt innehåll, geografiska variationer samt etnologiska forskningsperspektiv. Kursen vänder sig främst till yrkesverksamma med anknytning till mat och måltider, t ex inom restauranger, turism, journalistik. Kursen innehåller fyra moment: 1) Etnologi och grannvetenskaperna, 2) Kulturregioner och matkulturer i europa, 3) Mat och måltid som etnologiskt forskningsfält, 4) Mat som symbol.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Redogöra för: - Etnologiska perspektiv på mat och måltid - Geografiska variationer i kosthåll i Sverige och Europa - Symboliska betydelser hos mat och måltid Utföra: - Elementär undersökning av kosthåll ur etnologiska perspektiv Inneha färdigheter i: - Analys av mat och måltid som sociala företeelser - Presentation av undersökning i skriftlig form

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

MOMENT 1. Etnologi och grannvetenskaperna (1,5 hp) Ethnology as science – a comparative perspective I moment 1 ges en inledande orientering om etnologins forskningsfält, teorier, metoder och förhållande till grannvetenskaperna (socialantropologi, sociologi, historia, kulturhistoria osv.). Det kulturvetenskapliga perspektivet och kulturbegreppet utreds. Förväntade studieresultat Efter genomgånget moment ska studenten kunna: Redogöra för: - Etnologins karaktäristiska drag - Kulturbegreppets användning inom etnologi MOMENT 2. Kulturregioner och matkulturer i Europa (4,5 hp) Cultural regions and food cultures in Europe Inledningsvis i moment 2 behandlas de olika kulturbetingade regionerna i Europa – hur de karakteriseras, avgränsas och utvecklas. De olika etno-gastronomiska förutsättningarna klarläggs. De olika köken behandlas ur såväl historiskt som nutida perspektiv. Förhållandet dynamik-konstans klarläggs i olika sociala skikt. Kulturmötesfrågor uppmärksammas. Förväntade studieresultat Efter genomgånget moment ska studenten kunna: Redogöra för: - Grundläggande begrepp för etnogastronomiska studier - Gastronomiska variationer i Europa MOMENT 3. Mat och måltid som etnologiskt forskningsfält (4,5 hp) Food and dining as an ethnological research field Moment 3 ger en orientering om etnologisk matforskning ur ett kulturellt – framför allt svenskt perspektiv. Vi får följa utvecklingen från studiet av mat via studiet av måltidsseder till kulturanalys kring matborden. Därvid tecknas även en svensk kosthållsprofil. Avsnittet behandlar även den etnologiska matforskningens källmaterial (kokböcker, arkivalier, uppteckningar, fältarbete och föremål). Frågor som tas upp är mat och religion, mat och klass, mat, måltid och kön, tillämpad matetnologi. Förväntade studieresultat Efter genomgånget moment ska studenten kunna: Redogöra för: Matforskningens historia - Svenskt kosthåll i historiskbelysning - Källmaterial för etnologisk matforskning Ha fördjupade kunskaper i: - Analysmetoder och perspektiv inom etnologisk matforskning MOMENT 4. Mat som symbol (4,5 hp) Food as symbol I moment 4 ges exempel på matens och måltidens symboliska laddning som fattigdom/rikedom, tid, tillhörighet, minnen, hälsa etc. Återupplivande av äldre maträtter i nutiden med ny innebörd ges här stort utrymme (revitalisering). Förväntade studieresultat Efter genomgånget moment ska studenten kunna: Redogöra för: - Vanliga symboliska betydelser knutna till mat - Kulturella processer där kosthåll tillskrivs symbolisk betydelse Utföra: - Självständigt arbete där mat och måltid problematiseras som symboler - Skriftlig redovisning av undersökning i vetenskaplig form

Examination

Moment 1-3 i form av hemskrivning, moment 4 i form av egen uppsats på temat ”mat som symbol”. Obligatoriskt är även att opponera på uppsats. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år. Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i sin helhet. Examination sker enligt graderna Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Får den studerande underkänt på en hemtentamen kan som alternativ till omprov restuppgift ges i form av att den eller de underkända frågorna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på 3 av 4 moment. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg. Studerande som antagits till kurs skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning fastställd av Rektor 2002-12-17. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn i etnologi.

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 4

Övergripande för momenten 1-4: Genrup, Kurt: Norrland som matkulturellt laboratorium i norra Europa. Om matkulturforskning med norrländsk empiri i komparativ belysning. 2005. Stencil 46 sidor. Kopieringsex. finns i anslutning till föreläsningarna. Bringéus, Nils-Arvid: Människan som kulturvarelse. 4:e upplagan 1990. Carlsson Bokförlag Stockholm (eller någon av de tidigare upplagorna).215 sidor. Moment 1 till 3: Fjellström, Christina & Liby, Håkan: Det svenska julbordet. Carlssons Stockholm 2:a uppl. 2003. 148 sidor. Fossgard, Eldbjörg (red.): Nye og tradisjonelle trekk i nordisk matkultur. Vestnorsk kulturakademi, Voss/Norge 2005. 114 sidor. Genrup, Kurt m.fl.: Mat och måltidsseder på Gotland. Press Grafica. 2:a tryckningen 2004. 252 sidor. Hellström, Mats (red.): Östersjömat. Carlsson Bokförlag. Stockholm 2005. 182 sidor. Mat i Västerbotten. Umeå 1985. 190 sidor. Kompletteras med matartiklar i Norrländsk uppslagsbok I-III. Moment 3 till 4: Burstedt, Anna m.fl. (red): Mat. Genealogi och gestaltning. Studentlitteratur. Lund 2006. 225 sidor.

Våra drycker : till vardags och fest
Johansson Bengt W., Salomonsson Anders
Stockholm : Carlsson : 2000 : 264 s. :
ISBN: 91-7203-968-X (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst