Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2014-03-24
Innehåll
Kursens mål är att skapa fördjupad kunskap om aktuella kulturteorier och ökad förtrogenhet med forkningsmetodik med relevans för etnologisk forskning. I en konkret tillämpning innebär det att utforma ett inviduellt problemområde och utveckla förmågan att formulera, planera, utföra och presentera en självständigt vald etnologisk forskningsuppgift i form av en vetenskaplig uppsats. Kursen består av tre moment: 1) Aktuell kulturteori (7,5 hp), 2) Individuell fördjupning (7,5 hp), 3) Uppsats (15 hp).
MOMENT 1. Aktuell kulturteori (7,5 hp) Contemporary Culture Theory Momentet syftar till att öka kunskap om och förtrogehet med aktuella teoretiska strömningar inom internationell kulturforskning och dessas tillämpbarhet inom etnologisk forskning.
MOMENT 2. Individuell fördjupning (7,5 hp) Individual Special Course Momentet utgör en anpassad fördjupning inom teoretiska, metodologiska och ämnesmässiga fält som är relevanta för det individuellt utformade uppsatsarbetet. Litteraturen väljs i samråd med lärare (handledare).
MOMENT 4. Uppsats (15 hp) Essay Momentet består av att studenten skapar och genomför ett självständigt etnologiskt forskningsprojekt som redovisas i form av en uppsats med ett omfång om ca 40 sidor. Uppsatsen ventileras vid ett examinerande seminarium. Varje student opponerar på annan students uppsats.
Förväntade studieresultat
För att bli godkänd på kursen ska studenten kunna:
redogöra för aktuella kulturteoretiska strömningar
redogöra för forskningsläget inom eget specialiseringsområde
utforma, planera och genomföra en vetenskaplig studie
vetenskapligt redovisa ett forskningsprojekt
bedöma vetenskapliga arbeten.
Efter moment 1 (Aktuell kulturteori) ska studenten visa kunskap om och förtrogenhet med aktuella kulturteoretiska strömningar och metoder med relevans för etnologiämnet och den egna forskningsuppgiften.
Efter moment 2 (Specialkurs) ska studenten redovisa god kännedom om forskning inom områden relevanta för den egna forskningsuppgiften utfirån teoretiska, metodologiska och ämnesinriktade aspekter.
Efter moment 3 (Uppsats) ska studenten visa färdigheter i att inom begränsad tidsrymd självständigt insamla och analysera ett empiriskt material på ett vetenskapligt godtagbart sätt och presentera detta i form av en vetenskaplig uppsats. Därutöver ska studenten genomföra en opponering genom att kritiskt granska annan students uppsats vid ett examinerande seminarium.
Behörighetskrav
Univ:Etnologi C 30 högskolepoäng eller motsvarande, minst 22,5 hp, inklusive uppsats, avklarade.
Eng A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier
Undervisningens upplägg
Moment 1. Föreläsningar och seminarier. Moment 2. Seminarier och handledarsamtal. Moment 3. Individuella handledarsamtal. Seminarier.
Examination
Moment 1: Momentet examineras genom ett skriftligt paper om 8-10 sidor.
Moment 2: Momentet examineras genom ett skriftligt paper om 8-10 sidor, där litteraturen diskuteras i förhållande till det egna problemområdet. Detta paper kan helt eller delvis integreras i den slutgiltiga uppsatstexten.
Moment 3: Uppsatsen examineras genom ventilering och genom opposition på annan students uppsats vid ett examinerande seminarium.
Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i sin helhet. Examination sker enligt graderna Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För betyget väl godkänd på hela kursen fordras betyget Väl godkänd på minst 22,5 av kursens högskolepoäng, samt betyget Godkänd på resterande högskolepoäng. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
Studerande som antagits till kurs skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum.
Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn i etnologi.
Litteratur
Giltig från:
2014 vecka 36
Moment 1. Aktuell kulturteori (7,5 hp)
Litteratur omfattande ca 1000 sidor väljs gemensamt i samråd mellan kursdeltagare och lärare.
Moment 2. Individuell fördjupning (7,5 hp)
Relevant litteratur omfattande ca 1000 sidor väljs individuellt i samråd med lärare.
Moment 3. Uppsats, (15 hp)
Relevant litteratur väljs individuellt i samråd med lärare.