Engelskt namn: Creolistics
Denna kursplan gäller: 2015-08-03 och tillsvidare
Kurskod: 1EN067
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Engelska: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Lingvistik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2015-06-23
I kursen granskas och analyseras kreolspråk utifrån synkrona, diakrona och socio-historiska perspektiv. I kursen ingår en beskrivning de olika grammatiska, semantiska och fonologiska egenskaper som förknippas med diverse kreolspråk. Dessa belyses med hjälp av exempel från både engelska och franska kreolspråk. I kursen ingår även en överblick över de historiska förhållanden som gett upphov till kreolspråk samt en översikt över de vanligaste förklaringsmodellerna kring kreolspråks uppkomst. Slutligen ingår en översiktsanalys av sociolingvistiska aspekter relaterade till kreolspråk, till exempel prestige- och statusfrågor och språkpolitiska aspekter så som språkens formella roll i utbildning och i samhällen i stort.
Kursen omfattar följande två moment:
Kreolspråks grammatik, fonetik och semantik – (3,5 hp)
Kreolspråks uppkomst och nutida roll (4 hp)
För betyget Godkänd ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Tre fullbordade kurser i engelska om vardera 30 högskolepoäng eller motsvarande. För tillträde till kursen måste samtliga 90 högskolepoäng vara helt avklarade. För att kunna bli antagen till kursen krävs att den sökande tidigare fullgjort introduktionskurs samt fördjupningskurs i lingvistik på universitetsnivå, eller motsvarande.
Undervisningen är helt nätbaserad. Tillgång till dator krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se www.sprak.umu.se/student/dokument
Moment 1. Kreolspråks grammatik, fonetik och semantik – (3,5 hp)
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och gruppdiskussioner och grupparbeten som hålls via lärplattform och nätbaserade konferensverktyg. De studerande förväntas även aktivt delta i muntliga diskussioner vid ett antal obligatoriska online-seminarier i realtid via angivet konferensverktyg.
Moment 2. Kreolspråks uppkomst och nutida roll (4 hp)
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och gruppdiskussioner och grupparbeten som hålls via lärplattform och nätbaserade konferensverktyg. De studerande förväntas även aktivt delta i muntliga diskussioner vid ett antal obligatoriska online-seminarier i realtid via angivet konferensverktyg. I delmomentet ingår även ett kort självständigt arbete.
För moment 1 sker examinationen genom bedömning av inlämningsuppgifter och muntliga diskussioner kring dessa. Vid den sammanfattande bedömningen tas hänsyn till de studerandes grad av aktivitet i de obligatoriska diskussionsseminarierna.
För moment 2 sker examinationen genom bedömning av inlämningsuppgifter och muntliga diskussioner kring dessa. Vid den sammanfattande bedömningen tas hänsyn till de studerandes grad av aktivitet i de obligatoriska diskussionsseminarierna. Examinationen sker även genom bedömning av den skriftliga rapporteringen av det självständiga arbetet och muntliga diskussioner kring dessa.
Vid examination avvänds betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
För betyget Väl godkänd läggs särskild vikt vid den studerandes förmåga att problematisera och analysera kursens innehåll.
För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den uppnått detta betyg på båda delmomenten.
Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Examinerande uppgifter, t.ex. hemtentamina och inlämningsuppgifter, ska vara inlämnade senast det datum som angetts av undervisande lärare. Sent inkomna uppgifter beaktas inte, utan den studerande hänvisas till nästa provtillfälle.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Artikelkompendium (ca 150 sidor). Hämtas på lärplattformen eller från universitetsbibliotekets nätresurser.