Engelskt namn: Between the Wet and the Wild: Wetland Landscapes and Sustainability
Denna kursplan gäller: 2022-03-14 och tillsvidare
Kurskod: 1AR087
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Landskapsarkeologi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Miljöarkeologi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2022-02-18
Kursen ger fördjupade kunskaper om de principer och metoder som används vid studier av våtmarkslandskap och den utvecklar färdigheter för arkeologiska våtmarksstudier. I kursen behandlas en mångfald av våtmarkslandskap, deras utveckling, samt deras karaktär som miljöarkiv. Undersökningsmetoder, dokumentation och bevarande är aspekter som behandlas. Våtmarkerna behandlas även utifrån kulturarvs- och hållbarhetsperspektiv.
Via ett antal fallstudier studeras in situ-bevarande i våtmarker. Vi begrundar tekniker och metoder som kan används för att definiera långsiktiga strategier ur ett förvaltnings- och hållbarhetsperspektiv. Utöver arkeologi behandlas även kulturarvsstudier inom en global våtmarksrelaterad hållbarhetskontext.
Kursen skapar förutsättningar för att utveckla kritisk erfarenhet gällande kunskap och förståelse för våtmarkslandskap och deras hållbarhet, inklusive teoretiska och praktiska aspekter inom disciplinen. Kursen erbjuder insikter i olika våtmarksarkeologiska tekniker och analysmetoder.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse:
Färdighet och förmåga:
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Univ: Kandidatexamen och 60 hp i kurser på avancerad nivå i landskapsarkeologi eller miljöarkeologi, eller motsvarande.
Detta är en lärosalsbaserad kurs där undervisningen sker genom seminarier och föreläsningar. Studenten förväntas visa aktivt deltagande i seminarierna och delta i diskussioner. Kursmaterialet tillgängliggörs främst digitalt via en särskild kurssajt på vår webbplattform.
På masternivå förväntas studenten visa ett kritiskt tänkande, analytiska färdigheter och social interaktionsförmåga som överensstämmer med det som kan förväntas på avancerad nivå. Förmågan att arbeta självständigt och att vara aktiv inom alla kursdelar är grundläggande för inlärningsmiljön.
Examinationen omfattar aktivt deltagande i seminarier inklusive en individuell muntlig presentation samt två skriftliga uppgifter. För hela kursen ges ett av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att få kursbetyget G krävs att alla examinerande delar är minst godkända. För betyget VG på hela kursen krävs därutöver att de skriftliga uppgifterna bedömts som väl godkända.
Examinationen består av tre individuella arbetsuppgifter:
Studerande som godkänts får inte undergå ytterligare prövning för högre betyg. För de studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov.
Studerande som två gånger har underkänts i prov för en kurs eller del av kurs har vid nästa omprovstillfälle rätt att hos utbildningsledare vid humanistisk fakultet begära att en ny examinator utses till kommande omprov om inte särskilda skäl talar emot det.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Vid beviljande av en högskoleexamen får denna kurs inte kombineras med någon annan kurs som har ett liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten rådgöra med studierektor vid Institutionen för idé och samhällsstudier vid Umeå universitet.
Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande lämnas till Studentcentrum, Umeå universitet. Se: http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.