"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljöarkeologi - fördjupning i teorier och metoder, 15 hp

Engelskt namn: Environmental archaeology - advanced study in theory and methodology

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 till 2012-01-22 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1AR056

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkeologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Miljöarkeologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2011-04-15

Innehåll

Miljöarkeologi är ett ämne som ofta använder naturvetenskapligt grundade metoder för att lösa problem som rör människors liv och ageranden. Kursen ger förståelse för detta tvärvetenskapliga förhållningssätt och förmedlar fördjupade insikter i de teorier och metoder som miljöarkeologin bygger på. Miljöarkeologins plats inom arkeologisk forskning och uppdragsarkeologi diskuteras, såväl som miljöarkeologins möjligheter i dagens samhälle. Klimat- och miljöförändringar har påverkat människors livsmiljöer under mycket lång tid och här kan miljöarkeologin bidra med kunskaper av betydelse för förhållningssätt i nutiden. Kursen vill förmedla ett källkritiskt tänkande och ett vetenskapligt synsätt och den genomsyras av ett problembaserat, tvärvetenskapligt arbetssätt baserat på såväl teori som empiri.

Förväntade studieresultat

Efter avklarat moment förväntas studenten kunna: Kunskap och förståelse: - placera miljöarkeologisk forskning i ett historiografiskt sammanhang -relatera miljöarkeologisk vetenskaplig metod till andra vetenskapliga traditioner -integrera naturvetenskapliga och humanistiska metoder inom ett projekt Färdighet och förmåga: -aktivt delta i aktuella debatter om miljöarkeologins plats i forskning och uppdragsarkeologi - visa fördjupad metodkunskap inom miljöarkeologi -visa förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper i miljöarkeologi - förhålla sig kritisk till populära föreställningar om det förflutna med särskild fokus på forntida miljö- och klimatförändringar Värderingsförmåga och förhållningssätt: -visa god förmåga till problemformulering, problemlösning och ett tvärvetenskapligt förhållningssätt -visa insikt om miljöarkeologins möjligheter och begränsningar inom uppdragsarkeologi och forskning

Behörighetskrav

Univ: 90 hp kurser i arkeologi, miljöarkeologi, geologi, miljökemi, naturgeografi, eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska)

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av problembaserade laborationer och metodapplikationer på Miljöarkeologiska laboratoriet samt i form av seminarier.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i laborationer och seminarier samt genom 4 skriftliga inlämningsuppgifter. De skriftliga inlämningsuppgifterna fokurserar viktiga temaområden inom kursen, och i uppgifterna ingår även att redovisa den metodstudie som genomförts i laboratoriet. Som slutbetyg ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. För att få VG krävs 75 % av full poäng på de skriftliga uppgifterna. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan lärare utses att bestämma betyg. Studerande som godkänts i prov får inte undergå ytterligare prövning för högre betyg. Tillgodoräknande Fristående kurser och moment som ingår i flera kurser kan endast tillgodoräknas en gång i examen. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se Umeå universitets tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.