"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

I krigets spår: 1808-1809 i Sävar och Ratan, 7,5 hp

Engelskt namn: Traces of war: 1808-1809 in Sävar and Ratan

Denna kursplan gäller: 2008-12-29 och tillsvidare

Kurskod: 1AR041

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkeologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-01-20

Innehåll

År 2009 är det 200 år sedan Sverige utkämpade sitt sista krig. Ryssland hade anfallit och kriget kom att föras mestadels i rikets norra delar. Det blev ett svenskt nederlag. Finland förlorades och förvandlades till ett storfurstendöme under Ryssland. En mer än 600-årig samhörighet mellan Finland och Sverige slogs upp. Sverige fick en ny gräns mot öster. De två sista slagen utkämpades i augusti 1809 i Sävar och Ratan i Västerbotten. Kursens syfte är att ge kunskap om dessa händelser och krigsskådeplatser. Kursen omfattar 1,5 dagars exkursion. Dag 1 (halvdag) genomförs i Ratan där vi besöker krigsskådeplatsen och platsen för en mindre arkeologisk utgrävning. Dag 2 (heldag) genomförs i Sävar där krigshändelserna studeras genom fältövningar med slagfältsarkeologi och miljöarkeologi. Kursen kommer att erbjuda fördjupad kunskap om kriget och dess förlopp, ge den historiska bakgrunden och sätta in krigshändelserna i ett större sammanhang.

Förväntade studieresultat

Efter avslutat moment 1 ska studenten: - övergripande kunna beskriva händelseutvecklingen i 1808-1809-års krig - sätta in händelserna i Sävar och Ratan i ett större historiskt sammanhang - ha kännedom om slagfältsarkeologi som metod - ha kännedom om hur arkeologi och miljöarkeologi kan användas i studiet av historiska händelser

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och övningar på plats i Sävar och Ratan.

Examination

Kursen examineras skriftligt och/eller muntligt. Med muntlig examination avses i första hand muntlig tentamen men kan också vara muntliga redovisningar av litteratur och fördjupningsuppgifter. Med skriftlig examination avses exempelvis hemtentamen eller salstentamen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 24

Knarrström Bo
Slagfältet : om bataljen vid Landskrona 1677 och fynden från den första arkeologiska undersökningen av ett svenskt slagfält
Saltsjö-Duvnäs : Efron & dotter : 2006 : 147 s. :
ISBN: 91-975747-2-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Hårdstedt, Martin, Finska kriget 1808-1809, Stockholm 2006, 388s Övrig litteratur ca 400 s väljs i samråd med examinerande lärare.