"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kandidatuppsats med inriktning arkeologi eller miljöarkeologi, 15 hp

Engelskt namn: Bachelor´s degree assignment in archaeology or environmental archaeology

Denna kursplan gäller: 2012-12-31 och tillsvidare

Kurskod: 1AR035

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkeologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-04-01

Reviderad av: Jonas Nilsson, 2012-12-17

Innehåll

Kursen innebär att man under handledning självständigt skriver en uppsats i arkeologi/miljöarkeologi omfattande 15 hp. Uppsatsämnet utformas i samråd med kursansvarig lärare. Uppsatsen kan också utformas som en rapport författad i enlighet med gällande krav inom kulturmiljösektorn med tillägg av en självständig, tolkande del. Studenten förväntas själv vara aktiv i formulerandet av uppsatsämnet.

Kursen består av ett moment:
Moment 1: Uppsats (15 hp)

Studenten ska förutom uppsatsförfattandet också försvara uppsatsen på ett offentligt seminarium och själv vara opponent vid ett seminarium.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs

Kunskap och förståelse
-  Ha visat kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om arkeologiämnets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom det arkeologiska/miljöarkeologiska området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.

Färdighet och förmåga
-   Ha visat förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant arkeologisk  information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,
-  Ha visat förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa arkeologiska/miljöarkeologiska problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
-  Ha visat förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera arkeologisk/miljöarkeologisk information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
-  Ha visat sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det arkeologiska/miljöarkeologiska området.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
-  Ha visat förmåga att inom det arkeologiska fältet göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
-  Ha visat insikt om arkeologins roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och
-  Ha visat förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin arkeologiska/miljöarkeologiska kompetens.

Behörighetskrav

Univ: 60 hp i arkeologi eller miljöarkeologi.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av handledning och seminarier.


Examination

Uppsatsen examineras genom en bedömning av uppsatsen, oppositionen och deltagandet i övrigt vid uppsatsseminarierna. Vid uppsatsseminarier examineras även förmåga till muntlig redogörelse och diskussion.

Betygsskalan består av betygen VG, G och U. För betyget VG läggs särskild vikt vid bedömningen av i vilken grad uppsatsen visar att den studerande har förmåga att formulera en arkeologisk/miljöarkeologisk frågeställning, som är tydligt formulerad, vetenskapligt relevant och väl avgränsad. Vidare fästs, för betyget VG, särskild vikt vid förmågan att skriva en väl disponerad och tydlig uppsats och god förmåga att analysera, reflektera och att presentera slutsatser som är väl underbyggda av tydlig argumentation.
Vid bedömning och betygssättning används Institutionens för idé- och samhällsstudiers kriterier för bedömning av uppsatser.

Studerande, som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses att bestämma betyg. Studerande som godkänts i prov får inte undergå ytterligare prövning för högre betyg.

I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt i enlighet med Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 1

Litteratur väljs i samråd med handledaren.