"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

De forntida civilisationernas arkeologi, 15 hp

Engelskt namn: The Archaeology of Ancient Civilizations

Denna kursplan gäller: 2008-06-30 och tillsvidare

Kurskod: 1AR034

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkeologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-05-22

Innehåll

Kursen omfattar två moment om vardera 7,5 hp. Kursen vänder sig till en intresserad allmänhet samt de som vill fördjupa kunskapen om arkeologi och förhistoria kring de tidiga civilisationerna i Mellanöstern, Egypten och östra Medelhavet. Kursen ger en översikt över arkeologihistoria, materiell kultur, fornlämningar, samhällsutveckling i området. Handelskontakter och tidiga kulturkontakter mellan dessa områden och Europa är ett område som särskilt behandlas i kursen.

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat anges nedan efter vart och ett av momenten Moment 1. Tidiga civilisationer: Arkeologi och kulturutveckling. (7,5 hp) Efter avklarat moment förväntas studenten kunna: Översiktligt redogöra för materiell kultur, fornlämningar och allmän kulturutveckling bland de tidiga civilisationerna. Översiktligt redogöra för huvuddragen i arkeologins historia och utveckling i området. Karaktärisera och känna igen fornlämningar och föremål från de tidiga civilisationerna. Moment 2. Specialproblem: Handel och kulturkontakter. (7,5 hp) Efter avklarat moment förväntas studenten kunna: Översiktligt redogöra för aktuella problemområden för forskningen om handel och kulturkontakter mellan sk. civilisationer och mellan dessa och övriga Europa under forntiden.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs via Nätuniversitetet i form av web-baserade föreläsningar. Undervisningen ges i 50% studietakt.

Examination

Examination sker genom tentamina på moment 1 och 2. På alla tentamina ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) samt Väl Godkänd (VG). Inlämningsdatum för hemtentamina gäller som tentamensdatum. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska inslag är godkända. Som slutbetyg för godkänd kurs ges betygen Godkänd eller Väl Godkänd. För att få Väl Godkänt på hela kursen krävs minst 11,5 hp VG av 15 hp. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Studerande som godkänts i prov får inte undergå ytterligare prövning för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Fristående kurser och moment som ingår i flera kurser kan endast tillgodoräknas en gång i examen. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se Umeå universitets regelsamling).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.