Kursen vänder sig till en intresserad allmänhet samt till dem som vill fördjupa kunskapen om boende, hushållsaktiviteter och matkultur i Norden under den förhistoriska tidens sista fas. De för frågorna relevanta arkeologiska och miljöarkeologiska källmaterialen behandlas och möjlighet ges till praktiska erfarenheter av forntida tekniker/experimentell arkeologi och miljöarkeologi.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs förväntas studenten kunna:
Ge en översiktlig bild av människors boende, kosthåll och vardagsliv under järnålder-tidigmedeltid i Norden, inklusive regionala skillnader och förändringar under tidsperioden.
Översiktligt redogöra för de material och metoder som används för att studera hushållens arkeologi och miljöarkeologi.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs via Nätuniversitetet i form av web-baserade föreläsningar och övningar. I kursen ingår en sammankomst med seminarier samt praktiska övningar med förhistorisk teknologi och miljöarkeologi. Undervisningen ges i 25% studietakt.
Examination
Examination sker genom hemtentamen, på vilken ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) samt Väl Godkänd (VG).
Inlämningsdatum för hemtentamen gäller som tentamensdatum. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Som slutbetyg för godkänd kurs ges betygen Godkänd eller Väl Godkänd. För att få Väl Godkänt på hela kursen krävs minst 5 hp VG av 7,5 hp. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
Studerande som godkänts i prov får inte undergå ytterligare prövning för högre betyg.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.