"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Forntid i norr IV, 15 hp

Engelskt namn: Northern Prehistory IV

Denna kursplan gäller: 2009-01-12 och tillsvidare

Kurskod: 1AR021

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkeologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-11-04

Innehåll

Kursen omfattar fördjupade studier av några av de stora förändringar som inträtt under nästan 10 millenniers mänsklig aktivitet i nordliga Fennoskandinavien. Kursen vänder sig till dem som vill fördjupa kunskapen om arkeologi och förhistoria i nordliga områden. Under terminen ska en uppsats om ett självvalt problemområde inom nordlig arkeologi skrivas. Problemområdena kan gälla t ex de första invandrarna efter istiden; bruket och betydelsen av jakt- och fångstsamhällenas hällbilder, mötet med det första jordbruket under det tredje årtusendet f Kr; övergången från mobila kombinationsekonomier till stationära ensädesjordbruk; övergången från jakt- och fångstekonomi till tamrenskötsel i norr samt samspel mellan tre olika religioner asatro, kristendomen och samisk religion.

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat anges nedan efter vart och ett av momenten Efter avklarad kurs förväntas studenten kunna: - självständigt och källkritiskt värdera arkeologisk vetenskaplig litteratur och övrigt källmaterial - självständigt belysa och pröva en arkeologisk frågeställning, hypotes eller teori - i skriftlig form formulera problemställningar, tidigare forskning, metoder och forskningsresultat, kring det valda problemområdet - producera en vetenskaplig text

Behörighetskrav

Univ: minst 30 hp arkeologiska studier eller motsv

Undervisningens upplägg

Undervisning sker i form av ett antal web-baserade föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Handledning sker i form mejl-kontakter eller motsvarande. I kursen ingår två sammankomster, en i Umeå med föreläsningar, seminarier och laborationer samt en exkursion till viktiga fornlämningsmiljöer där också inventeringsmetodik i fält tillämpas. Undervisningen ges i 50% studietakt.

Examination

Examination sker genom författandet av en uppsats. På uppsatsen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) samt Väl Godkänd (VG). Inlämningsdatum för uppsatsen gäller som tentamensdatum. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Studerande som godkänts i prov får inte undergå ytterligare prövning för högre betyg. Tillgodoräknande Fristående kurser och moment som ingår i flera kurser kan endast tillgodoräknas en gång i examen. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se Umeå universitets regelsamling).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.