"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vinkunskap-fördjupning, 7,5 hp

Engelskt namn: Wine knowledge - In depth

Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare

Kurskod: 2MR078

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Prefekten, 2023-12-11

Innehåll

Kursen syftar till fördjupad kunskap om vin, från druvans växtplats till färdig produkt i flaskan. I kursen sker en fördjupning av vinvärlden, med de klassiska vinområdena i fokus. I kursen behandlas teori om vin i allmänhet, och traditionella vinstilar och druvsorter i synnerhet. I kursen tillämpas en fördjupad nivå av vinprovningsmetodik, i form av bland annat jämförande provningar. Vidare behandlas förståelse för hur olika typer av vin kan yttra sig i utseende, doft och smak - i relation till framställning och ursprung. Det är en rekommendation att ha läst den förberedande kursen Vinkunskap i teori och praktik eller likvärdig kurs.

Förväntade studieresultat

För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Utförligt beskriva utmärkande egenskaper hos olika typer av viner och druvsorter utifrån ursprung
  • Utförligt beskriva metoder i vinframställning som påverkar vinets stil

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa professionell vinprovningsmetodik
  • Utförligt beskriva typiska egenskaper hos olika typer av viner

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar varvat med praktiska provningar.

Examination

Kursen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell skriftlig salstentamen (U, G eller VG)
  • Individuell praktisk salstentamen (U eller G)

Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på modul eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 30

Rekommenderad litteratur

Robinson Jancis
World Atlas of Wine 8th Edition
Gardners Bokimporten : 2019 : 416 sidor :
ISBN: 9781784724030
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Mölstad Mikael
Stora vinskolan
Första upplagan : Stockholm : Millhouse : [2020] : 288 sidor :
ISBN: 9789185759101
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

The Oxford companion to wine
Harding Julia., Robinson Jancis., Thomas Tara Q.
Fifth edition, edited by Julia Harding, Jancis Robinson, Tara Q. Thomas. : Oxford : Oxford University Press : 2023 : lii, 885 pages :
ISBN: 0198871317
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Robinson Jancis
Understanding wines : explaining style and quality
London : Wine and Spirit Education Trust : 2022 : vii, 200 s. : :
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst