"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vetenskapsteori och vetenskaplig metod

  • Antal högskolepoäng 15 hp
  • Nivå Avancerad nivå
  • Studieform Distans
  • Starttid Vårtermin 2025

Antagen till kursen

Här hittar du allt du behöver veta innan kursen startar.

Om kursen

Vad kan vi säkert veta? Hur skaffar vi oss kunskap om världen? Från vilket perspektiv betraktar och förstår vi den? Vad är en teori egentligen? Vad menas med vetenskapligt förhållningssätt? Och vad är det för skillnad mellan kunskap och vetenskap?  
 
I den här kursen behandlas såväl vetenskapsteori som vetenskaplig metod med relevans för utbildningsvetenskap. I kursens första moment ges en orientering till vad vetenskapsteori och vetenskapligt förhållningssätt innebär. Världsbilder, syn på kunskap och forskningsmetoder problematiseras. Teorier och vetenskapliga begrepp är centrala. Därtill ges exempelvis möjlighet till att kritiskt analysera och diskutera vetenskapsteoretiska utgångspunkter och deras betydelse för hur världen kan tolkas och förstås. I kursens andra moment behandlas forskningsetik och kvalitativa metoder för datainsamling och analys. Här får du ta del av exempel på etnografiska metoder, intervjuer, textanalys och diskursanalys. Du får även designa en egen plan för datainsamling. Det tredje och avslutande momentet handlar om kvantitativ forskningsmetod med fokus på metoder för insamling, bearbetning, analys och tolkning av kvantitativa data. Du får även möjlighet att göra egna analyser i ett pedagogiskt statistikprogram, och tolka resultaten.

Anmälan och behörighet

Vetenskapsteori och vetenskaplig metod, 15 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Vårtermin 2025 Visa tillfällen för efterkommande termin

Startar

20 januari 2025

Slutar

8 juni 2025

Studieort

Ortsoberoende

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Blandade tider, 50%, Distans

Antal obligatoriska träffar

Inga obligatoriska träffar

Upplägg för distanskurs

Kursen genomförs helt på distans – utan sammankomster på campus. Kursen genomförs med stöd av fri programvara och kursdeltagarna skall ha tillgång till internetansluten dator. I kursen används en webbaserad lärplattform och ett videokonferensverktyg för information, undervisning och distribution av kursmaterial. Undervisningen genomförs i form av föreläsningar, seminarier, gruppdiskussioner och egna litteraturstudier. Examination sker fortlöpande med inlämningsuppgifter, exempelvis i form av seminarier eller skriftliga redovisningar. I kursen ingår deluppgifter som bedöms utifrån en tregradig skala. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

Behörighetskrav

Lärarexamen (dvs förskollärare, grundlärare fritidshem, grundlärare F-9, ämneslärare, yrkeslärare, speciallärare), studie- och yrkesvägledarexamen, specialpedagogexamen, eller motsvarande äldre examen i någon av dessa. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 23 250 kr. Total studieavgift: 23 250 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-68718

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 oktober 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Studieadministrationen