"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vetenskapskommunikation och maktrelationer inom global hälsa, 3 hp

Engelskt namn: Science Communication and Power Relations in Global Health

Denna kursplan gäller: 2023-11-27 och tillsvidare

Kurskod: 3FH091

Högskolepoäng: 3

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Programråd för masterprogram inom folkhälsovetenskap, 2023-11-27

Innehåll

Kursen ger en bred introduktion till makt och maktrelationer och deras påverkan inom global hälsa inklusive genus, jämlikhet, intersektionalitet, avkolonisering och politisk ekonomi. Kursen ge också en introduktion till vetenskapskommunikation inklusive design av vetenskaplig poster, pitch-presentationer och effektiva muntliga presentationer. Studenter applicerar sina kunskaper genom att välja ett ämne att presentera som poster eller muntlig presentation enligt deras val.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:
Studenten ska kunna 

  • Redogöra för, och uppvisa förståelse för centrala begrepp som, genus, jämlikhet, intersektionalitet, avkolonisering, politisk ekonomi och andra maktrelationer inom global hälsa.

Färdigheter och förmåga: 
Studenten ska kunna 

  • Förmedla forskningsresultat i text samt poster och muntliga presentationer.
  • Utforma egna (vetenskapliga) posterpresentationer samt ge återkoppling på andras presentationer.
  • Använda tillgänglig digital teknik och plattformar för att förmedla och förbättra den egna förmågan att kommunicera vetenskapliga resultat.

Värderingsförmåga och förhållningssätt: 
Studenten ska kunna

  • Reflektera och analysera olika maktförhållanden inom global hälsa.
  • Reflektera över användning av artificiell intelligens inom vetenskapskommunikation.

Behörighetskrav

För sökande till denna fristående kurs, krävs minst 120 hp, varav minst 30 hp på avancerad nivå inklusive ett examensarbete om minst 15 hp på avancerad nivå inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap eller motsvarande utländsk högskoleutbildning. Samt Engelska B/6 från svenskt gymnasium eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen består av två veckors heltidsstudier. En vecka med självständigt arbete och en vecka med undervisning och interaktion mellan lärare och studenter.
 
Undervisningen ges i form av online-seminarier följda av tematiska diskussioner och gruppövningar där studenterna deltar aktivt. Gruppövningar innefattar användning digital teknik och plattformar för att kommunicera vetenskapliga resultat. Efter seminarierna får studenterna möjlighet att omsätta sina kunskaper i praktiken genom att delta i fem tematiska diskussioner som syftar till kompetens- och kapacitetsuppbyggnad och fokuserar på vetenskapens kommunikationsförmåga. Undervisning i vetenskapskommunikation omfattar kapacitetsbyggande sessioner (designa en vetenskaplig poster, pitch-presentationer och effektiva muntliga presentationer), personlig feedback (handledning) och en poster/muntlig presentation.
 
All undervisningen sker på engelska och är på distans. Det krävs tillgång till dator med kamera, headset med mikrofon samt internetuppkoppling. Poster/muntlig presentation samt närvaro och aktivt deltagande i tematiska diskussioner är obligatoriskt. 

 

Examination

Kursen examineras individuellt genom aktivt deltagande i obligatoriska moment som omfattar fem tematiska diskussioner (en per kursdag under undervisningsvecka) och en poster eller muntlig presentation (studenten väljer presentationsform) i slutet av kursen.

På tematiska diskussioner sätts betygen underkänd (U) och godkänd (G), och på poster/muntlig presentation underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För godkänt betyg på kursen krävs godkänt betyg på tematiska diskussioner samt godkänt betyg på poster/muntlig presentationer. För att erhålla betyget väl godkänd (VG) på kursen krävs godkänt betyg på tematiska diskussioner samt betyget väl godkänd (VG) på poster/muntlig presentationer.
 
Vid eventuell frånvaro från eller underkänt resultat på obligatoriska moment beslutar examinator beroende på momentet om individuellt anpassad komplettering kan göras eller om studenten måste göra om momentet för att uppnå kriterier för godkänt betyg. Ett nytt provtillfälle ska erbjudas tidigast inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet och senast två månader efter ordinarie examination. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.