"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Verksamhetsförlagd utbildning för kostvetare, 15 hp

Engelskt namn: Field Work in Food and Nutrition

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 2KN087

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Beslutad av: Prefekten, 2024-09-02

Innehåll

I kursen tillämpar, integrerar och utvecklar studenten den professionella rollen inom verksamheter som kräver kostkompetens genom praktik på en arbetsplats. Studenten ges tillfälle att tillämpa teoretiska kunskaper och andra färdigheter i arbetslivet i en för kursen adekvat verksamhet, exempelvis vid ett företag, myndighet, organisation, kommun eller region. Kunskap tillämpas dels inom befintlig daglig verksamhet, dels genom det självständiga projektarbete som studenten genomför i verksamheten.

Förväntade studieresultat

Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för praktikplatsens organisation, arbetssätt och styrning

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa kunskaper som inhämtats under utbildningen i relation till praktikplatsen
  • Självständigt planera, genomföra, utvärdera och dokumentera kostrelaterade aktiviteter
  • Identifiera och visa på förhållanden gällande genus inom aktuellt verksamhetsområde
  • Presentera en populärvetenskaplig presentation av en uppsats

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Argumentera för utvecklingsmöjligheter i aktuell verksamhet samt reflektera kring konsekvenser av föreslagna förändringar
  • Identifiera och hantera professionella relationer med andra yrkesgrupper och privatpersoner med respekt, integritet, empati och kommunikation, samt visa förståelse för andras uppfattningar som grund för samverkan

 

Behörighetskrav

Kost- och måltidsvetenskap 1, 30 hp, Kost- och måltidsvetenskap 2, 30 hp, Kost- och måltidsvetenskap 3, 15 hp, Kost- och måltidsvetenskap 4, 15 hp och Kost- och Måltidsvetenskap 5, 30 hp, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Praktikplatser väljs i samråd med kursansvarig. Under praktiken ska studenten dels följa den dagliga verksamheten och själv söka kunskap inom olika områden dels genomföra ett självständigt arbete. På praktikplatsen ska utses en handledare med ansvar för att introducera, följa upp och stödja studenten i sin praktik. Praktik kan ske på annan ort än studieorten, då utgår en viss ekonomisk ersättning. Obligatorisk arbetstid schemaläggs under första praktikveckan för hela perioden och utgör cirka 35 timmar per arbetsvecka. Arbetstiden ska inkludera möjlighet till egna studier inom praktikområdet

Examination

Kursen examineras genom följande examinationer:

  • Kunskaper, färdigheter och förhållningssätt examineras vid verksamhetsförlagd utbildning i samråd med handledaren baserat på bedömningsunderlag (U eller G)
  • Individuell skriftlig rapport (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Muntlig presentation av ett individuellt projektarbete (U eller G)

Efter genomgången kurs avger handledaren ett skriftligt omdöme om studenten. Omdömet utgör det huvudsakliga underlaget för examinerande lärares beslut om betyg på kursen. Även individuell skriftlig uppgift samt närvaro vid obligatoriska seminarier ligger till grund för det slutgiltiga betyget. För att bli godkänd på kursen krävs det att samtliga obligatoriska moment på kursen är godkända. Som betyg används en tvågradig betygsskala: U Underkänd och G Godkänd.

Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall studenten uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Detta innebär att ett praktiktillfälle är förbrukat. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt då kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att hen tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Om det i kursplanen anges att det finns begränsningar av antalet provtillfällen och studenten har förbrukat dessa har studenten inte rätt till nytt provtillfälle.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

 

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 1

Verksamhetsförlagd utbildning för kostvetare, 15.0 hp

Rekommenderad litteratur

Gregoire Mary B.
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
Ninth edition. : Boston : Pearson : 2016 : 516 s. :
ISBN: 9780134038940
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://nordics.pearson.com/products/selected-chapters-from-food-service-organisations-e-book?variant=42918438076565 Observera: Boken finns att hyra eller köpas via Pearson. Finns bara som e-bok numera.

Beredskapshandbok för offentliga måltider
Uppsala : Livsmedelsverket : [2022] : 84 sidor :
Obligatorisk

Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023.

Nationella riktlinjer för måltider i skolan
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023.

Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2024.

Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023.

Mat och måltider i gruppbostäder: LSS
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/gruppbostad-lss
Obligatorisk

Kontrollhandbok för storhushåll Del II Kontrollmetoder och kontrollområden inom storhushåll
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/vagledningar-kontrollhandbocker/kontrollhandbok-storhushall-del-2.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: 2013 (rev 2016).

Kontrollhandbok för storhushåll Del III Hälsorisker och prioriterade kontrollområden inom olika typer av storhushåll
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/vagledningar-kontrollhandbocker/kontrollhandbok-storhushall-del-3.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: 2013 (rev 2016).

Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg : branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP-principerna enligt förordning (EG) nr 852/2004
Lantz Ulla, De Jong Birgitta Skierus, Johansson Sara-Mari, Hårdstedt Björn
Stockholm : Kommentus : 2009 : 103 s. :
ISBN: 978-91-7345-218-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.

Politik och förvaltning i svenska kommuner
Gissur Ó. Erlingsson , Wänström Johan
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 298 sidor :
ISBN: 9789144135175
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Arbetsrätt
Andersson Anderz, Edström Örjan, Ingmanson Staffan
8:e reviderade upplagan : Stockholm : Liber : [2023] : 214 sidor :
ISBN: 9789147149780
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 100 sidor.