"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Urbana normer och landsbygdsmobilisering, 7,5 hp

Engelskt namn: Urban Normativity and Rural Mobilization

Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 1ET049

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2018-10-05

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2024-02-06

Innehåll

Kursen handlar om hur dagens samhälle präglas av urbana normer och hur sådana hanteras och bemöts i olika sammanhang. Visst fokus ligger på rurala protester, det vill säga olika former av mobilisering och socialt organiserat motstånd som uppstår på grund av människors upplevelser av orättvisor och missförhållanden. I kursen diskuteras protester som organiserats och utförts både i fysiska och i digitala miljöer. Kursen handlar också om landsbygdsmobilisering i vid mening, närmare bestämt hur människor genom olika former av frivillig organisering strävar efter att skapa och upprätthålla viktiga samhällsfunktioner. Urbana normer, rurala protester och landsbygdsmobilisering kopplas  till en diskussion om frivilligarbete och dess roll i skapandet av hållbara rurala miljöer. 

 

Följande moduler ingår:

Modul 1: Urbana normer och rurala protester (4 hp)
Urban Normativity and Rural Protests (4 Credits)

I den första kursmodulen behandlas det centrala begreppet urban norm och hur geografiska maktrelationer kan förstås ur ett kulturellt perspektiv. Här diskuteras också landsbygdsbaserade protester mot sådana normers effekter, både i fysiska och i digitala miljöer.

 

Modul 2. Landsbygdsmobilisering (3,5 hp)
Rural Mobilization (3,5 Credits)

Den andra kursmodulen fokuserar på landsbygdsmobilisering i vidare mening, och hur människor genom olika former av organisering strävar efter att skapa en hållbar landsbygd, exempelvis genom organiserat eller spontant frivilligarbete.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Urbana normer och rurala protester (4 hp)
Urban Normativity and Rural Protests (4 Credits)

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse:

  • Redogöra för begreppet urban norm och visa förståelse för hur urbana normer kan ta sig uttryck.
  • Redogöra för olika former av rurala protester samt för hur sådana kan karaktäriseras och förstås i relation till medborgerliga rättigheter, emotioner och lokala kontexter. 

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga:

  • kunna diskutera sambanden mellan teoretiska och empiriska kunskaper om urbana normer och rurala protester. 

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt:

  • visa förmåga att inta ett kritiskt perspektiv och identifiera urbana normer.  

 

Modul 2. Landsbygdsmobilisering (3,5 hp)
Rural Mobilization (3,5 Credits)

För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • Redogöra för hur olika former av frivilligengagemang och landsbygdsmobilisering kan förstås i relation till föreställningar om medborgarskap och samhällskontrakt.

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga:

  • Kunna diskutera hur rurala protester och landsbygdsmobilisering förhåller sig till föreställningar om en hållbar landsbygd. 

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt:

  • Kunna reflektera och diskutera exempel på utmaningar och möjligheter i civilsamhällets betydelse för organisering på lands- och glesbygder.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen är nätbaserad och består av instruktioner och föreläsningar på kurswebben, litteraturstudier och individuella uppgifter. Kursen innehåller inga fysiska sammankomster.

I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat. 

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Modul 1:  Urbana normer och rurala protester (4 hp)

Modulen examineras löpande genom diskussionsuppgift samt genom en individuell hemtentamen. Betygsskalan för diskussionsuppgift är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på diskussionsuppgiften samt på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på diskussionsinlägg samt Väl godkänd på individuell hemtentamen.


Modul 2: Landsbygdsmobilisering (3,5 hp)  

Modulen examineras löpande genom diskussionsuppgift samt genom en individuell hemtentamen. Betygsskalan för diskussionsuppgift är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på diskussionsuppgiften samt på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på diskussionsinlägg samt Väl godkänd på individuell hemtentamen.

 

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga uppgifter och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på både modul 1 och modul 2. 

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.


Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs inte ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 36

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.

Modul 1: Urbana normer och rurala protester (4 hp)

Digital rurality: Producing the countryside in online struggles for rural survival.
Lundgren AS, Johansson A
Ingår i:
Journal of rural studies.
Oxford : Pergamon : 1985- : 51 : sid. 73-82 :
Obligatorisk

Lundgren Anna Sofia
Makt, moral, motstånd : engagemang för norrländska landsbygder
Umeå : Institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet : [2020] : 184 sidor (PDF) :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789178553990
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Rönnblom Malin
Ett urbant tolkningsföreträde? En studie av hur landsbygd skapas i nationell policy.
Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet : 2014 :
Obligatorisk
Läsanvisning: https://reglab.se/wp-content/uploads/2019/01/Ett-urbant-tolkningsföreträde-Malin-Rönnblom.pdf

Introduktion - den urbana normen
Vallström M, Svensson L
Kulturella Perspektiv 2021, 30: 1–5 : 2021 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Läsanvisning: Ytterligare en artikel väljs fritt ur samma nummer.

Woods, M., Anderson, J., Guilbert, S., Watkin, S., 2012. ‘The country(side) is angry’: emotion and explanation in protest mobilization
Woods M, Anderson J, Guilbert S, Watkin S
Ingår i:
Social & cultural geography
Routledge : 2000- : 13 : sid. 567-585 :
Obligatorisk

Individuellt vald litteratur tillkommer.

Modul 2: Landsbygdsmobilisering 3,5 hp

Cras Patrik
Landsbygdssamhällets medborgarskap : en studie av organisering av service och infrastruktur i gränslandet mellan det ideella, kommersiella och politiska = Rural citizenship : a study of services and infrastructure organized in the intersection of the non-profit, the commercial and the political
Uppsala : Institutionen för stad och land, Sveriges lantbruksuniversitet : 2017 : 247 s. :
Fulltext
ISBN: 978-91-7760-043-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval.

Forsberg Anette
Kamp för bygden : en etnologisk studie av lokalt utvecklingsarbete
Umeå : Institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet : 2010 : 221 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-35318
ISBN: 978-91-7459-036-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval.

Från gästredaktionen: Om engagemang, motstånd och omsorg på den mindre orten
Giritli Nygren Katarina, Sandberg Linda
Tidskrift för genusvetenskap nr 41 (4) 2020 : 2020 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk

Lundgren Anna Sofia
Makt, moral, motstånd : engagemang för norrländska landsbygder
Umeå : Institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet : [2020] : 184 sidor (PDF) :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789178553990
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

County residents take on the fight: Representing rural resilience
Lundgren Anna Sofia, Ljuslinder Karin
Culture Unbound. Journal of Current Cultural Research, Linköping University Electronic Press 2024, Vol. 16, (1) : 14-39 : 2024 :
https://umu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1844978/FULLTEXT01.pdf
Obligatorisk

Lokal mobilisering under skogsbränderna 2018
Ingridsdotter Jenny, Vallström Maria
Umeå : Umeå University : 2023 : 39 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-218614
Obligatorisk