Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2020-03-04
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för språkstudier, 2024-03-19
Innehåll
Delkurs 1 Att undervisa i tyska, 4.5 hp Studier av teorier om språkinlärning och en översikt över inflytelserika teoretiska paradigm inom språkdidaktik och dessas kopplingar till nuvarande styrdokument samt den Gemensamma referensramen i moderna språk (GERS). Utifrån detta utarbetas förslag till undervisningsaktiviteter som ska främja elevernas språkutveckling.
Delkurs 2 Att läsa och skriva tysk vetenskapsprosa, 3 hp Träning i att läsa och skriva tysk vetenskapsprosa med fokus på germanistiska och språkdidaktiska teman.
Förväntade studieresultat
För betyget Godkänd ska den studerande
Kunskap och förståelse
kunna redogöra för några teorier om hur inlärning av ett främmande språk går till
kunna redogöra för hur undervisning kan stödja språkinlärningsprocessen
kunna beskriva och diskutera de nationella styrdokumenten och deras koppling till de teorier om språkinlärning och språkundervisning som återfinns i den Gemensamma europeiska referensramen
Färdighet och förmåga
kunna analysera vetenskapliga texter ur strukturellt, språkligt och innehållsligt perspektiv
kunna sammanfatta tyskspråkiga vetenskapliga artiklar;
kunna referera och citera på ett vetenskapligt korrekt sätt
kunna uttrycka sig ledigt och varierat i monologiskt tal, i samtal och i skrift på tyska med hög grad av korrekthet och anpassning till kommunikationssituationen
utifrån ett givet material kunna utforma förslag till undervisningsaktiviteter i tyska
kunna motivera de didaktiska val som gjorts utifrån styrdokument och aktuell forskning
Värderingsförmåga och förhållningssätt
kunna reflektera kring egna erfarenheter av språkinlärning
utifrån förvärvade språkdidaktiska och ämnesmässiga kunskaper kunna argumentera för en egen ståndpunkt
i viss mån kunna granska olika sorters texter på ett kritiskt sätt.
Behörighetskrav
Univ: 22,5 hp tyska i intervallet 1-30 hp, eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Delkurs 1 Att undervisa i tyska, 4.5 hp Föreläsningar och obligatoriska seminarier med redovisning av examinerande uppgifter.
Delkurs 2 Att läsa och skriva tysk vetenskapsprosa, 3 hp Seminarier kring vetenskapliga texter.
Examination
All examination genomförs individuellt.
Delkurs 1: Att undervisa i tyska, 4,5 hp, examineras genom muntliga redovisningar inom undervisningens ram (2,5 hp) och en avslutande skriftlig uppgift (2 hp)
Delkurs 2: Att läsa och skriva tysk vetenskapsprosa, 3 hp examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Andra examinationsformer kan förekomma om förutsättningarna för kursens genomförande i hög grad förändras.
Redovisning av mindre uppgifter inom undervisningens ram samt inlämningsuppgifter bedöms med något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). För godkänt betyg på delkurser som examineras i flera delar krävs att alla delar är godkända. Den skriftliga uppgiften i delkurs 1 bedöms med någon av betygsgraderna Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på lägst 2 hp.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Övriga föreskrifter
Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Målspråket i klassrummet : en handbok för lärare i moderna språk Hellqvist Birgitta, Manuguerra Nicolas Första upplagans första tryckning : Stockholm : Natur & Kultur : [2021] : 131 sidor : ISBN: 9789127459601 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst