Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2023-06-21
Innehåll
Inom liberala samhällen betraktas tolerans som en av de mest grundläggande politiska dygderna. Vi tenderar också att se positivt på människor som på ett personligt plan har en tolerant att attityd gentemot andra. Samtidigt har tolerans blivit allt svårare att upprätthålla i våra alltmer polariserade samhällen, och det är allmänt accepterat att tolerans måste ha sina begränsningar: det finns vissa praktiker som vi inte bör tolerera.
I den här kursen undersöker vi idén om tolerans från olika synvinklar. Genom att studera både klassiska och mer samtida författare tar vi oss an en mängd frågor relaterade till tolerans. Vi försöker till exempel avgöra vad det mer precist innebär att vara tolerant, vi diskuterar varför tolerans är viktigt, och vi försöker avgöra när och i vilken utsträckning tolerans ska ses som en dygd, eller hur gränserna för tolerans ska bestämmas. På så sätt når vi insikter om vilken roll tolerans bör spela både socialt och politiskt.
Den här filosofikursen är öppen för studenter från alla ämnen.
Förväntade studieresultat
Studenten ska efter avslutad kurs ha:
Kunskap och förståelse
visat kunskap om och förståelse av centrala begrepp, teorier, problem och argument i den samtida debatten om etiska, sociala och politiska frågor om tolerans.
Färdigheter och förmåga
visat förmåga att skriva akademiska texter av god kvalitet;
visat förmåga att framställa och värdera argument I relation till kursmaterialet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
visat förståelse för styrkor och svagheter hos centrala argument i den samtida debatten om etiska, sociala och politiska frågor om tolerans.
Behörighetskrav
60 högskolepoäng i ett ämne.
Engelska B/6 och (om kursen ges på svenska) svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av diskussionsseminarier och en introducerande föreläsning. Om kursen ges som internetkurs är undervisning och studentaktiviteter nätbaserade.
Studenter måste ha tillgång till dator och en stabil internetuppkoppling.
Examination
Examinationen utgörs av en skriftlig uppgift samt aktivt deltagande i seminarierna enligt givna instruktioner. Betygsskalan för den skriftliga uppgiften består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. Betygen för aktivt deltagande är Underkänd och Godkänd. För att få bli godkänd på kursen som helhet måste alla obligatoriska delar vara godkända. Givet att det är fallet är slutbetyget på kursen identiskt med betyget på den skriftliga uppgiften. Högskolepoäng ges endast på kursen som helhet.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studenternas tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Giltig från:
2024 vecka 24
Kurslitteraturen består av ett urval av tidskriftsartiklar och kapitel från böcker eller antologier, alla vilka antingen är digitalt tillgängliga via universitetsbiblioteket eller fritt tillgängliga på internet. Den exakta listan över kurslitteraturen kommer att meddelas vid kursstart.