"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tillämpad och klinisk virologi, 7,5 hp

Engelskt namn: Applied and Clinical Virology

Denna kursplan gäller: 2023-06-26 till 2025-01-05 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3VI013

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Molekylärbiologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Biomedicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för klinisk mikrobiologi

Beslutad av: Utbildningsstrategiska nämnden, 2023-04-24

Innehåll

Denna kurs på avancerad nivå ger en överblick och praktisk träning över olika aspekter relaterade till området virologi. Under kursen kommer grundläggande aspekter inom virologi att täckas och fokus läggs på att förstå de metoder som används i aktuell forskning och i klinisk praxis. Vidare, kommer utveckling av antivirala läkemedel och användning av virus inom biomedicinsk forskning att diskuteras baserats på aktuell forskning. Lärandemålen nås via föreläsningar, praktiska övningar som inkluderas av laborationer, och självstudier baserade på specifika hemuppgifter.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna: 

Kunskap och förståelse

  • visa kunskap om virusmorfologi, replikationsstrategier, viral patogenes, sjukdom och viral epidemiologi,
  • redogöra för generella strategier för kontroll av virussjukdom, inklusive verkningsmekanism för antivirala läkemedel och utveckling av vaccin,
  • förklara och föreslå tekniker och metoder för forskning inom virologi eller för diagnostiska ändamål (klinisk virologi),
  • reflektera över tolkning, fallgropar och begränsningar av kliniska diagnostiska provresultat.

Färdighet och förmåga

  • analysera och tolka komplexa fenomen i kontexten av viral infektion och patogenes,
  • kritiskt utvärdera tidigare forskning inom molekylär- klinisk- och epidemiologisk virologi, 
  • visa förmåga att designa vetenskapliga experiment inom virologi,
  • bedriva laborativt arbete inom forskning och klinisk virologi.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • diskutera vetenskaplig litteratur och relevansen av vetenskapliga metoder som används inom klinisk virologi och virusforskning,
  • identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling inom tillämpad och klinisk virologi.
     

Behörighetskrav

180 hp, varav minst 60 hp inom ett eller flera av följande områden: cellbiologi, biomedicin, patologi, molekylärbiologi, mikrobiologi eller immunologi. Engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen ges på campus. Undervisning ges i form av föreläsningar, gruppdiskussioner, laborationer och litteraturbaserade självstudier. Närvaro vid kursupprop, laborationsgenomgångar, laborationer och presentationer relaterade till litteraturstudierna är obligatoriska. Kursen ges på engelska.

Examination

Examination av kursen sker individuellt i form av en skriftlig tentamen (betyg: Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). Studenterna kommer också att genomföra en enskild litteraturstudie och en hemuppgift, båda kommer att presenteras muntligt under kursen och betygsättas (var och en med betyg: VG/G/U). De praktiska momenten bedöms som G/U. För att få G på kursen krävs att studenten uppnår minst "G" i såväl tentamen, praktiska arbetet och båda muntliga presentationerna. För att uppnå betyget "VG" för hela kursen måste studenten få betyget "VG" " på skriftlig tentamen och för minst ett ytterligare betygsgivande moment. Betygsättningen av litteraturstudier bygger både på presentationens kvalitet och klarhet och på sakinnehållet i presentationen. Det praktiska momentet blir godkänd om studenten deltar aktivt vid de olika momenten, genom att ställa frågor och utföra laborationen enligt protokollet, samt efter godkännande av skriftlig individuell rapport.

Antalet tentamenstillfällen är begränsat till tre per läsår. För varje ordinarie kurstillfälle anordnas ett ordinarie och maximalt två omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator. Studerande som underkänts två gånger, har rätt att av prefekten vid kursgivande institution begära att ny examinator utses. Efter fyra underkända tentamina erbjuds studenten att vid nästa kurstillfälle delta i schemalagd undervisning, men kan även välja att enbart delta i ytterligare omprov.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Övriga föreskrifter

Övriga föreskrifter www.umu.se/regelverk

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 4

Principles of virology
Enquist Lynn W., Flint Jane, Racaniello Vincent R., Rall Glenn F., Skalka Anna Marie
4th edition : Washington, DC : ASM Press : 2015 : 574 sidor :
ISBN: 9781555819330
Se Umeå UB:s söktjänst

Medical microbiology
Murray Patrick R., Rosenthal Ken S., Pfaller Michael A.
8th edition. : Philadelphia, PA : Elsevier : [2016] : 1 online resource. :
Online access for UMUB
ISBN: 9780323359528
Se Umeå UB:s söktjänst