"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Terrester biogeokemi, 15 hp

Engelskt namn: Terrestrial biogeochemistry

Denna kursplan gäller: 2024-01-01 och tillsvidare

Kurskod: 5GV106

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Geovetenskap/Naturgeografi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-09-06

Innehåll

Kursen behandlar de stora biogeokemiska cyklerna i den terrestra biosfären. Fokuset inkluderar interaktioner mellan atmosfär och växt-marksystem, hur naturliga processer påverkar distributionen och kretsloppet av viktiga element samt hur dessa kretslopp påverkas av olika naturliga och mänskligt inducerade störningar, inklusive mark-användning och klimatförändringar. Slutligen kommer kursen att ge en översikt över dessa biogeokemiska kretslopp från lokala till globala skalor.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten för betyget Godkänd kunna:
FSR 1. Visa en heltäckande förståelse för viktiga terrestriska biogeokemiska kretslopp från lokala till globala skalor.
FSR 2. Kritiskt analysera och diskutera biogeokemisk forskning som publicerats i vetenskapligt granskade artiklar.
FSR 3. Använda grundläggande färdigheter inom biogeokemisk forskning, såsom analys och tolkning av data.
FSR 4. Presentera och sammanfatta data och information både muntligt och skriftligt enligt akademiska konventioner.

Efter avslutad kurs ska studenten för betyget Väl Godkänd kunna:
FSR 5. Bedöma och syntetisera data och/eller begrepp inom de biogeokemiska ramverken som behandlas i kursen.
FSR 6. Kritiskt utvärdera nya data och slutsatser i relation till primära internationella referenser (t.ex. vetenskapligt granskade tidskrifter) inom ämnesområdet.

 

 
 
 

Behörighetskrav

Univ:  Univ: 120 hp varav 60 hp Geovetenskap/naturgeografi, eller 60 hp Biologi, alternativt 60 hp Kemi och 30 hp Geovetenskap/naturgeografi, alternativt 60 hp miljövetenskap och 30 hp Geovetenskap/naturgeografi, eller motsvarande kunskaper. Engelska B/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om utbildningen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen omfattar föreläsningar, studentledda diskussioner om vetenskapliga artiklar, analys av befintliga dataset och i vissa fall fältexkursioner. Detta är en avancerad kurs på mastersnivå och förväntar sig att studenterna ibland kan arbeta självständigt och i små grupper. Kursens övergripande format kombinerar korta föreläsningar kompletterade med tilldelade läsuppgifter som fokuserar på en serie viktiga biogeokemiska element eller ämnesområden. Vissa ämnesområden kan också inkludera arbete med dataanalys och tolkning samt eventuellt provhantering och analys. Individuellt projektarbete kan variera, men kan inkludera korta individuella experiment eller fördjupade litteratursökningar för att sammanfatta och syntetisera vår förståelse av olika biogeokemiska element.

Examination

Examinationen består av:

1. Litteraturpresentationer och diskussioner (grupp; godkänd/underkänd): Varje vecka kommer studentgrupper att läsa och presentera forskningsresultat från artiklar relaterade till ett centralt biogeokemiskt koncept. Aktivt deltagande krävs
2. Korta skriftliga uppgifter (individuell; godkänd/underkänd): Studenter kommer att slutföra korta skriftliga uppgifter som syftar till att sammanfatta små datamängder som tillhandahålls av lärarna.
3. Forskningspapper (individuell: Väl godkänd/godkänd/underkänd): Varje student kommer att vara tvungen att skriva en individuell uppsats under kursen. Dessa uppsatser kommer att följa standardformat och språkriktlinjer som är typiska för tidskrifter inom biogeokemi. Uppsatsämnet kan variera och kan vara baserade på individuella experiment och dataanalys eller i vissa fall baserade på korta recensioner av biogeokemiska element.
4. Skriftlig examination (individuell:  Väl godkänd/godkänd/underkänd): En skriftlig examination ges i slutet av kursen som kommer att täcka alla delar av kursen.

Betyget på hela kursen är Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. För betyget Väl Godkänd krävs dessutom att alla FSR för betyget Väl Godkänd är uppfyllda. En student som klarar kursen med betyget G kommer inte att kunna göra om examinationen för att få ett högre betyg. För att klara hela kursen måste alla examinerande och obligatoriska moment godkännas. Betyget för kursen baseras på alla examinationer och fastställs endast efter att alla obligatoriska moment har godkänts. En student som har misslyckats med två prov för en kurs eller en del av en kurs har rätt att få en annan examinator utsedd, såvida det inte finns specifika skäl mot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om nya examinator görs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsvariation. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform för individuell anpssning i enlighet med Regler för betyg och examination. 

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.